05/10/2017 | Yazar: Kaos GL

LGBTİ’lerle çalışan psikologlara görüşme ilkelerini aktarmak için ‘Psikologlar İçin LGBTİ’lerle Çalışma Kılavuzu’ yayınlandı.

Psikologlar için LGBTİ’lerle Çalışma Kılavuzu yayında Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

LGBTİ’lerle çalışan psikologlara temel kavramları, görüşme ilkelerini aktarmak ve psikoloji alanındaki homofobiyi sorgulatmak için “Psikologlar İçin LGBTİ’lerle Çalışma Kılavuzu” yayınlandı.

Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar Derneği (TODAP) “Psikologlar İçin LGBTİ’lerle Çalışma Kılavuzu” hazırladı.

Kaos GL ve Homofobi Karşıtı Ruh Sağlığı Girişimi kurucularından, TODAP üyesi 12 Ağustos 2015’te aramızdan ayrılan psikolog Mahmut Şefik Nil anısına hazırlanan kitap TODAP üyesi psikologların kolektif çalışmalarının ürünü.

Kılavuz, sadece LGBTİ’lerin alanda karşılaştıkları ayrımcılık ve diğer şiddet türlerini görünür kılmayı ve yok etmeyi hedeflemiyor; ayrıca, eğitimleri boyunca bu konuları tartışma/öğrenme fırsatı bulamamış olan ve bu nedenle LGBTİ’lerle mesleki alanda ilk kez karşılaştıklarında deneyimsizlik, şaşkınlık, çaresizlik hisleri yaşayan meslektaşlarla da dayanışmayı, onları güçlendirmeyi hedefliyor.

LGBTİ’lerle çalışacak psikologlara temel kavramları aktarmak

Detaylı bir müdahale veya terapi kılavuzu olmayan yayın LGBTİ’lerle çalışacak veya çalışmakta olan psikologlara, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dair temel kavramları, görüşme ilkelerini ve güncel bakış açılarını aktarmayı ve ayrıca psikoloji alanında var olan homofobik yaklaşım ve uygulamaları sorgulatmayı hedefliyor.

Kılavuzun girişinden bir bölüm şöyle:

“Bu çalışma, TODAP üyesi bir grup psikoloğun kolektif ürünüdür. Bununla birlikte, LGBTİ aktivistler de bu çalışmada yer almalıydı. Çünkü hakikate ulaşmanın yolu öncelikle öznelerin sözünü dinlemekten geçer. Psikologlar “ortalama” insan psikolojisini, ruhsallığını ve davranışların çalışma mekanizmalarını kabaca bilebilirler. Ancak her öznenin ve grubun hikayesi biriciktir ve psikologların işi bu hikayeleri anlamak ve kişilerin yolculukları boyunca onların yürüyüşünü kolaylaştıracak birer eşlikçi olmaktır. Bu çerçevede, bize deneyimleriyle destek veren LGBTİ örgütlerine (Lambdaistanbul, Kaos GL ve SPoD) ve öznelere dayanışmaları için teşekkür ediyoruz.”

Yayına ulaşmak için tıklayınız.


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam