01/08/2008 | Yazar: Ozan Gezmiş

Bir süre önce ailesine eşcinsel olduğunu açıkladıktan sonra bu süreci daha iyi aşmak için psikoloğa giden Bülent psikoloğun ‘seni tedavi edebilirim’ teklifiyle karşılaştı. Eskişehir muhabirimiz Ozan Gezmiş’in söyleşisi.

Bir süre önce ailesine eşcinsel olduğunu açıkladıktan sonra bu süreci daha iyi aşmak için psikoloğa giden Bülent psikoloğun “seni tedavi edebilirim” teklifiyle karşılaştı. Eskişehir muhabirimiz Ozan Gezmiş’in söyleşisi.

KAOS GL - 01/08/2008

Ozan Gezmiş - Eskişehir

İzmir’de psikolog arama süreciniz nasıl başladı?

Aileme bir süre önce açıldım ve ablamın isteği üzerine bir psikoloğa danışmaya karar verdik. Bu süreçte homofobik olmayan bir psikolog bulmaya çalıştım ama ablamın ısrarıyla İzmir’de cinsel kimlikler üzerine uzman psikolog olarak tavsiye edilen bir isme gittik.

Psikologun size ilk başta yaklaşımı nasıl oldu?

Durumu açıkladıktan sonra aslında ablamın kendisini daha iyi hissetmesi için geldiğimi söyledim. Konuştuğumuz süre içerisinde beni anladığını ve cinsel yönelimimden mutluysam bir sorun olmadığını ve ablama durumu açıklayacağını belirtti.

Başta psikolog olumlu bir yaklaşım sergilerken sonradan sanırım farklı bir tepkiyle karşılaştınız.

Evet. Benimle kısa bir görüşme yaptıktan sonra ablamla görüştü. Odasından çıkarken ablamın ağladığını gördüğümde bir şeylerin ters gittiğini anladım. Ablamdan öğrendiğim, psikolog içerde cinsel yönelimimden mutlu olduğumu belirtmiş; ancak istediğim takdirde terapiyle cinsel yönelimimi değiştirebileceğini fakat benim yönelimimi değiştirmek istemediğimi söylemiş.

Bunları duyduktan sonra ablanız nasıl bir tepki verdi?

Psikologun bu sözleriyle ablam cinsel yönelimi değiştirilebilir, “tedavi” edilebilir bir şey gibi algıladı ve neden terapiyi kabul etmediğimi, neden direndiğimi sordu. Uzman bir psikologdan bu tür sözleri duyduğu için bunun böyle olmadığını anlatmam dolayısıyla çok zor oldu. Sonrasında bu görüşün doğru olmadığını açıklamak durumunda kaldım ve bize yardımcı olabilecek başka bir psikoloğa gitmemiz gerektiği konusunda onu ikna etmem gerekti.

“Başka” bir psikolog derken sanırım homofobik olmayan bir psikolog arama süreciniz başladı. Bu süreç nasıldı, başka bir psikolog bulmak kolay oldu mu?

Hayır, kolay olmadı hatta en sonunda aramaktan vazgeçtim çünkü birçok yerden araştırmama rağmen homofobik olmadığını bildiğim bir psikoloğa ulaşamadım. Yine benzer şeyler yaşamamak için de bilmediğim bir psikoloğa gitmek istemedim.

Peki, psikolog hakkında bu ayrımcı tutumundan dolayı şikayetçi oldunuz mu?

Denedim ancak söz konusu psikologlar olunca nereye, nasıl şikayetçi olacağınız belli bile değil. Şikayet konusunda danıştığım Ege Üniversitesi’nden sosyal psikolog Melek Göregenli de İzmir’de etik kurulunun bu konuda bir kararı olmasına karşın çoğu psikologun buna uymadığını ve yapılabilecek çok fazla şeyin olmadığını belirtti. Açıkçası bu tarz bir zihniyete sahip psikologların mutlaka görünür kılınması ve şikayet edilmesi gerektiğine inanıyorum çünkü bu şekilde ayrımcı uygulamalarla kaç kişinin hayatını olumsuz etkilediklerinin farkında bile değiller.

Son durumda ablanın tutumunda psikologa gitmeden önceki ve gittikten sonraki arasında nasıl bir fark var? Daha çok sorun yaşıyor musunuz?

Açıkçası psikologa gitmeden önce cinsel yönelimler konusunda bir fikri yoktu ve eğer doğru bilgiyi bir psikologdan duysaydı düşünceleri çok farklı olabilirdi ancak şu an cinsel yönelimin değiştirilebileceğine ve benim de değişeceğime inanıyor. Umarım cinsel kimliğim üzerine bundan sonra çok daha fazla tartışma yaşamayız.

*Muhabirimizin diğer haberleri

[[MorEL’den kınama]]

[[Eskişehir’de bahar şenliklerine saldırı]]

[[İhlaller Amerika’da görüldü]]

[[Eskişehir'den Burhan Kuzu'ya yanıt]]

[[Eskişehirli kadınlardan protesto]]

[[Karşı festivalde eşcinsellerin de sesi duyulacak!]]

[[Gizli sansürün 'Öykü'sü!]]

[["Var"ların "yok"ları için bu sefer ‘Ufuk’ta meclis var!]]

[[Bir psikiyatr buhranı "gözünden tanımak"]]

[[Engelleri yıktık!]]

[[Elimin hamuruyla reddediyorum!]]

[[Bu siteye erişim Engellenemez]]

[[Eskişehir'de "Yürüyoruz”]]

[[Eskişehir'de bir ilk!]]

[[Yerelden zafere ilk adım!]]


Etiketler: insan hakları
nefret