15/11/2011 | Yazar: Kaos GL

Boynuna taktığı puşi gerekçe gösterilerek tutuklanan Cihan Kırmızıgül’ün davası 16 Kasım’da görülmeye devam edilecek.

Boynuna taktığı puşi gerekçe gösterilerek tutuklanan Cihan Kırmızıgül’ün davası 16 Kasım’da görülmeye devam edilecek.
 
Beşiktaş Adliyesi 14. Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi 14 Eylül 2011 tarihinde görülen 5. duruşmada Kırmızıgül hakkındaki suç şüphesinin devam ettiğini belirterek davayı 16 Kasım 2011 tarihine ertelemişti.
 
Savcı 14 Eylül’de görülen 5. duruşmada gizli tanığın çelişkili ifadeler kullandığını belirterek 20 aydır tutuklu bulunan Kırmızıgül’ün beraatını istemişti. Ancak mahkeme oy birliği ile verdiği kararda Kırmızıgül’ün suç şüphesinin devam ettiğini belirterek beraat talebini reddetmişti.
 
Galatasaray Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencisi Cihan Kırmızıgül 20 Şubat 2010 tarihinde İstanbul’da yüzü puşi ile örtülü bir grup tarafından gerçekleştirilen molotof kokteyli eylemin ardından olay yerine yakın bir durakta boynunda puşi ile otobüs beklerken gözaltına alınmıştı. Mahkeme Kırmızıgül’ün taktığı puşiyi ve kendisine gelen Kürtçe bayram mesajını suç delili olarak göstermişti. Kırmızıgül 4 Mart 2010 tarihinden beri Tekirdağ F tipi Cezaevinde bulunuyor.
 
Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi yaptığı yazılı açıklamada Cihan Kırmızıgül’e destek ve yargılamanın hukuksuzluğuna dikkat çekmek için bu konuya duyarlı kişi ve kurumlarla 16 Kasım günü 10.30’da Beşiktaş Adliyesinde bir araya geleceklerini belirttiler. Ayrıca açıklamada “Cihan Kırmızıgül’ün tutukluluk halinin uzatılmasının, başından beri hukuka aykırı ve orantısız bir tedbir olduğunu savunmakta, süreler uzadıkça da giderek telafisi imkânsız bir mağduriyete dönüştüğünü açıkça görmekteyiz” denildi.
 
“ Cihan yalnızca özgürlüğünden değil, yüksek öğrenim hakkından da yoksun bırakıldı.”
Galatasaray Üniversitesi’ne mensup birçok öğretim üyesi Cihan Kırmızıgül’e destek amaçlı yazılı bir açıklamada bulundu. Gizli tanığın çelişkili ifadelerine değinilen açıklamada şöyle denildi: “Kovuşturma süreci zarfında söz konusu gizli tanığın olay yerinde Cihan Kırmızıgül’ü görmediğini açıkça beyan etmesine, dava dosyasına başkaca delil eklenmemesine ve bizzat iddia makamının tahliye ve beraat yönünde mütalaa vermesine karşın mahkeme heyeti, tutukluluğun devamında ısrar etti. Tutukluluk nedeniyle infaz kurumunda geçirdiği bu iki yıllık süre boyunca Cihan yalnızca özgürlüğünden değil, yüksek öğrenim hakkından da yoksun bırakıldı.“ Açıklamanın devamında “ Galatasaray Üniversitesi çalışanları olarak biz; öğrencimiz Cihan’a uygulanan tutuklama tedbirinin başından beri hukuka aykırı ve orantısız olduğunu savunuyor, süreler uzadıkça da giderek telafisi imkansız bir mağduriyete dönüştüğüne inanıyoruz. Bu davanın takipçisiyiz. 16 Kasım 2011 tarihli duruşmada tutuklamanın devamının hangi somut gerekçe ya da olgulara dayandırıldığının artık açıklanmasını ya da Kırmızıgül’ün salıverilmesini istiyoruz.” denildi.
 
Çağdaş Hukukçular Derneği: “Cezaevlerinde 500 öğrenci bulunmaktadır.”
Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi Kasım ayı itibariyle cezaevlerinde tutuklu bulunan öğrencilere dair yayınladığı raporda 500 öğrencinin cezaevlerinde bulunduğunu belirtti. Ayrıca uzun tutukluluk sürelerinin vahim noktalara ulaştığı belirtilen raporda şöyle denildi: ‘‘Galatasaray Üniversitesi öğrencisi Cihan Kırmızıgül 22 aydır, Ege Üniversitesi öğrencisi Rauf Düzsöz 3 yıldır, gene Ege Üniversitesi öğrencileri Eyüp Aygen ve Erdi Açıkalın 2 yıldır tutukludurlar. Öte yandan listemizde bir ve bir buçuk yıllarını tutuklu olarak geçirmiş olan 20’nin üzerinde öğrenci bulunmaktadır. Açıkça görülmektedir ki tutuklu öğrenci sayısının fazlalığı bir yana, uzun tutukluluk süreleri de son derece vahim noktadadır.”

Etiketler: insan hakları
İstihdam