27/05/2024 | Yazar: Ege Kocaağa

23 Mayıs’ta gerçekleşen etkinlikte transların günlük yaşamda karşılaştıkları cisheteronormatif şiddet ve ayrımcılıklar, kentsel alanda yaratılan dayanışma ve mücadele pratikleri konuşuldu.

Queer Akademi Ağı’nın düzenlediği Kuramsal Sohbetler'in ikincisi Aslı Zengin'in katılımıyla gerçekleşti! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Aslı Zengin etkinlikte Duke Üniversitesi Yayınları'ndan şubat ayında yayımlanan İstanbul'daki trans toplumsal yaşamın tarihine ve etnografisine odaklandığı "Şedit Yakınlıklar: Transların Gündelik Hayatı ve Kentsel Bir Dünyanın Yaratıcılığı" kitabından yola çıkarak Türkiye'de transların günlük yaşamlarında karşılaştıkları cisheteronormatif şiddet ve ayrımcılıkları, kentsel alanlarda yarattıkları dayanışma ve mücadeleyi anlattı. Etkinliğin moderatörlüğünü Lalu Özban yürüttü.

Zengin, transların maruz kaldıkları fiziksel, sözlü ve psikolojik şiddet türlerini ele alarak, aileden ve toplumdan gelen dışlanma, taciz, ayrımcılık ve şiddetin transların ruhsal ve bedensel sağlıkları üzerinde yarattığı olumsuz etkileri dile getirdi. Transların şiddete karşı nasıl direndiğini ve dayanışma ağları kurduğunu, kentsel alanlarda translar için güvenli alan yaratma çabalarını, trans kimliklerini ifade etme ve görünür kılma girişimlerini, sanat ve aktivizm aracılığıyla yarattıkları yaşam biçimlerini aktardı.

Zengin, şiddet ve yakınlığın birlikte kurucu olduğu bu iç içe geçmiş gündelik trans dünyasını kuramsallaştırmak için "şedit yakınlıklar" kavramını kullandı. Devletin şiddet yakınlıkları üzerinden kitabın içinden bir başlık olan "Hetero Penetrasyoncu Devlet"e değinerek şedit yakınlıklar dinamiğini; transların polisle, din ve sağlık kurumlarıyla, sokak yaşamıyla, aile ve akrabalık bağlarıyla, trans kadın cinayetleri ve cenazeleriyle gündelik etkileşimlerinden ortaya çıkan şedit yakınlıkların, şiddet ve yakınlığa dair yeni anlayışları ve transların dünya kurma mücadelelerini anlattı.

Etkinlik katılımcılardan gelen sorularla sonlandırıldı.

Kuramsal Sohbetler (Theory Talks) Nedir?

Queer Akademi Ağı tarafından her ayın son perşembesi Türkiye'de ve uluslararası düzeyde queer teori, LGBTİ+ ve queer çalışmaları disiplinlerinde faaliyet gösteren akademisyenleri bir araya getirerek, okullarda ve akademik ortamlarda karşılaşılan ayrımcılıkla mücadele etmek ve politik atmosferin bu çalışmalara etkilerini anlamak için bir platform sağlamak ve disiplinler arası bir perspektifle çeşitli ontolojik, epistemolojik ve metodolojik yaklaşımları birleştirmeyi amaçlıyor. Kuramsal Sohbetler, queer düşünceyi disiplinler arası bir bağlamda ele alarak, cinsellik ve cinsiyet konularında geniş bir perspektif sunmayı ve toplumsal değişim için farkındalık yaratmayı hedefleyen, bilgi üretim süreçlerini destekleyen, disiplinler arası etkileşimi güçlendiren ve cinsellik çalışmalarını geniş bir akademik ve aktivist çevrede ele alan çeşitli etkinlikler düzenlemeyi hedefliyor.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, kent hakkı, barınma
İstihdam