13/02/2013 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Derneği, Queer Çalışmaları Dersinin hayata geçirilmesinde çaba gösteren Betül Yarar, Alev Özkazanç ve Elçin Öz ile Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları Yüksek Lisans Programı ve Üniversite yönetimine teşekkür etti.

Queer Çalışmaları Dersi ‘Cadının Bohçası’yla Başladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları Yüksek Lisans Programı kapsamında “Queer Çalışmaları” dersi Standup sanatçısı Esmeray’ın “Cadının Bohçası” isimli oyunuyla dün (12 Şubat)  başladı. Cebeci Kampüsündeki Ahmet Taner Kışlalı Salonunu 150 kişi doldurdu.
 
Dersin yürütücüsü Doç. Dr. Betül Yarar, açılışta yaptığı konuşmada, Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları olarak bir ilke imza atmanın heyecanını paylaştıklarını söyledi.
 
Sokak ile akademi nihayet buluşuyor
 
Kaos GL’den Ali Erol, Kaos GL Dergisini çıkartmaya başladıklarında Ankara Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde öğretim üyeleri ile dergi üzerine konuşmaya gittiğinde özellikle Batı’da LGBT ve queer çalışmaları derslerinin olduğunu belki ilerde bir gün Türkiye’de de böyle çalışmaların olabileceğini belirttiğinde “mümkün değil” yanıtını aldığını paylaştı.
 
Queer Çalışmaları programının hayata geçirilmesinde çaba gösteren dersin yürütücüsü Betül Yarar’a, Alev Özkazanç’a, Elçin Öz’e ve şu koşullarda böyle bir ders için “cesaret” gösteren Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları Yüksek Lisans Programı ve Üniversite yönetimine teşekkür etti. 
 
Queer Çalışmaları Dersinin açılışı eşcinsel-heteroseksüel ikiliğini yerle bir eden Cadının Bohçası ile yapıldı
 
Türkiye’de Queer Çalışmaları Dersinin açılışı da pek tabii ki eşcinsel-heteroseksüel ikiliğini yerle bir eden Cadının Bohçası ile yapılacaktı diyen Kaos GL’den Umut Güner, oyunu değerlendirdi:
 
“LGBT alanında üretilen birçok sanat eserinde heteroseksüel izleyicisinin çıkarımları ile heteroseksüel olmayan izleyicinin çıkarımları farklılaşabiliyor. Cadınının Bohçası oyunu, LGBT izleyici içinde heteroseksüel izleyiciyle de ulaştırdığı mesaj aynı. Kimliklerin göreceli ve kurulu olduğunun altını çizerken aynı zamanda bütün bu kimlikleri yerle bir ediyor. Yerle bir ederken bu kimliklerin mağduriyetlerini görünür kılıyor ve bunu yaparken zalimlerin aslında ne kadar “salak” olduğunu gözlerimize sokuyor.”
Queer Çalışmaları Dersinde gelecek hafta
 
Queer Çalışmaları Dersi, 19 Şubat 2013, Salı günü, Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü ATAUM – 15 nolu salonda, 17:00-20:00 saatleri arasında açık ders olarak yapılacak.
 
“Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliğinin Gelişimi” ile Psikiyatr Dr. Koray Başar ve “Psikiyatri ve Tıbbın İdeolojisi ve Heteroseksizm” ile Prof. Dr. Selçuk Candansayar derse konuk öğretim üyeleri olarak katılacak.
 
Fotoğraflar: Gülistan Aydoğdu / Kaos GL

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam