13/03/2013 | Yazar: Kaos GL

Queer Çalışmaları’nın dünkü dersine katılan Kaos GL Eğitim Çalışma Grubundan Yasemin Şafak ve Remzi Altunpolat ‘eğitimde heteroseksizm’ konusunu işlediler

Queer Çalışmaları Dersinde Heteroseksist Eğitim İşlendi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Queer Çalışmaları’nın dünkü dersine katılan Kaos GL Eğitim Çalışma Grubundan Yasemin Şafak ve Remzi Altunpolat “eğitimde heteroseksizm” konusunu işlediler
Heteronormatif yapının okul üzerinden kurulumunu anlatan Remzi Altunpolat, sunumunda özellikle ders kitaplarının heteronormatif yapıyı nasıl pekiştirdiğine ilişkin somut örnekler verdi.
 
Heteroseksist ideolojinin heteroseksüel ilişkiyi yegâne doğru kabul ettiğini anlatan Altunpolat, söz konusu ideoloji aracılığıyla kültürel toplumsal düzenin heteronormatif yapısının kurulduğuna dikkat çekti.
 
Toplumun cinsiyetlendirilmemiş bir alanı bulunmuyor!
 
Okulun kendisinin de heteroseksüellik fabrikası olarak işlediğini söyleyen Remzi Altunpolat, edebiyat kitaplarında devletin ideolojisi doğrultusunda yer verilen şiirlerden disiplin yönetmeliklerine kadar bütün uygulamaların heteroseksist bakış açısıyla kurgulandığını anlattı.
 
Milli Eğitimde okutulan kitapların anne - babaya roller biçtiğini ve yeniden ürettiğini belirten Altunpolat, toplumun cinsiyetlendirilmemiş bir alanı olmadığını belirtti.
 
Eğitim alanının kendisinin bir mücadele alanı olarak da tariflenebileceğini söyleyen Remzi Altunpolat son olarak şöyle konuştu: “Eğitime nasıl müdahale edilebilir; parasız eğitim muhalif bir kesim için yeterli değildir, nasıl özgürlükçü ve farklılıkları dahil eden bir eğitim sistemi kuracaksınız bakmak lazım. Eğitim alanı birbirimize güç verdiğimiz bir alana dönüşmeli.”
Okul aileymiş gibi idare ediliyor!
 
Kaos GL Eğitim Çalışma Grubundan Yasemin Şafak ise eğitimde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığı üzerine alanda karşılaşılan sorunlar üzerine konuştu. Okulun “aileye” benzediği ve aileymiş gibi idare edildiğini ve aile arasındaki gibi cinsiyetçi bir işbölümü olduğunun aktardı. Toplumsal cinsiyet rollerine sığmayan çocukların sınıf ortamında, öğretmen odasında ve okul idaresi tarafından ifşa edilebildiğine dikkat çekti. Toplumsal cinsiyet rollerinden taşan çocuklara onları anladığınızı göstermenin bile yeterli olabileceğini belirtti.
 
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF) Konferans Salonunda (Cebeci Kampüsü) yapılan “eğitimde heteroseksizm” dersini 60’ı aşkın öğrenci izledi.
 
Kaos GL tarafından Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları Yüksek Lisans Programı kapsamında bu yıl başlatılan Queer Çalışmaları Dersi, Doç. Dr. Betül Yarar’ın yürütücülüğünde gerçekleştiriliyor.
 
Queer Çalışmaları Dersinde gelecek haftalar
 
19 Mart 2013, Salı, Saat 17:00- 20:00,  Queer Teori ve Sanat, Erinç Seymen
 
26 Mart 2013, Salı, Saat 17:00- 20:00, Gruplararası Bir Ayrımcılık İdeolojisi Olarak Homofobi, Melek Göregenli 

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam