21/12/2020 | Yazar: Kaos GL

Hacettepe Üniversitesi Queer Deer Topluluğu; üniversite rektörlüğünün, mahkemenin hukuka aykırı bularak iptal ettiği süresiz LGBTİ+ etkinlik yasağını gerekçe göstererek topluluğa sansür uyguladığını duyurdu.

Queer Deer: “Rektörlüğün hukuksuz yasağa dayandırdığı sansürü kabul etmiyoruz” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Hacettepe Üniversitesi Queer Deer Topluluğu (Queer Deer); üniversite rektörlüğünün, mahkemenin hukuka aykırı bularak iptal ettiği süresiz Ankara LGBTİ+ etkinlik yasağını gerekçe göstererek topluluğa sansür uyguladığını duyurdu.

Queer Deer’in aktardığına göre, oryantasyon döneminde topluluğun hazırladığı video diğer toplulukların videolarının yayınlandığı veritabanında yayınlanmadı, topluluğun bilgi talebi makul süre içerisinde cevaplanmadı. Avukatın Kültür İşleri Müdürlüğü ile iletişime geçmesinin ardından okul yönetimi, 2017 ve 2018 yıllarında Ankara Valiliği tarafından Emniyet Müdürlüğü’ne ilettiği yazı ile haberdar olunan ve mahkemenin hukuka aykırı bularak iptal ettiği süresiz LGBTİ etkinlik yasaklarını gerekçe gösterdi.

Queer Deer “İnsan haklarından, eşitlikten yana olan tüm öğrenci arkadaşlarımızı, hocalarımızı ve kamuoyunu sesimizi çoğaltmaya, mücadelemize destek olmaya çağırıyoruz!” dedi:

“Hacettepe Üniversitesi Kuir Araştırmaları topluluğu olarak 2014'ten beri, kurulduğumuz günden itibaren kampüslerimizde özgürce stant açabilen ve etkinlik düzenleyebilen bizler; Ankara Valiliğinin 2017 ve 2018 yıllarında ilan ettiği, hakkın özüne dokunan, süresiz ve belirlilik ilkesine aykırı hukuksuz yasaklar bahane edilerek son üç yıldır kampüslerimizden uzaklaştırılıyor, ayrıştırılıyor ve ayrımcılığa uğruyoruz. Üniversite bünyesindeki her öğrenci topluluğu gibi kampüslerimizde etkinlik düzenleyemiyor, stant açamıyor, başta oryantasyon haftaları olmak üzere her türlü tanıtım faaliyetinden mahrum bırakılıyoruz. Stantlarımız daha kurulmadan ve makul gerekçeler gösterilmeden okulun özel güvenliği devreye sokularak dağıtılıyor, bildirilerimize el konuyor, stickerlarımız sökülüyor ve yapılan ayrımcılığa karşı direndiğimizde tehdit ediliyor, okul yönetimi tarafından örseleniyor, sindirilmeye çalışılıyoruz.”

“Belirtilen sistematik ötekileştirilmenin yeni bir boyutu, Hacettepe Üniversitesi'nde her öğretim yılı başında düzenlenen oryantasyon haftası pandemi nedeniyle online gerçekleştirildiğinde yaşatıldı. 2020-21 öğretim yılı güz dönemi online oryantasyon etkinlikleri kapsamında öğrenci topluluklarından kendilerini tanıtan videolar talep edilmişti. Kuir Araştırmaları Topluluğu olarak talep edilen videoyu usulüne uygun olarak ve istenen zaman içerisinde Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı olan Kültür İşleri Müdürlüğüne ilettik. Oryantasyon etkinlikleri, öğrenci topluluklarının yeni gelen öğrencilere ulaşmasının en etkili yoludur. Diğer seksen dokuz öğrenci topluluğu gibi, Kuir Araştırmaları Topluluğu da bu etkinlikler vasıtasıyla kendini tanıtma ve örgütlenme özgürlüğünden yararlanma hakkına sahiptir. Oryantasyon etkinlikleri tamamlandıktan sonra çeşitli kanallar vasıtasıyla topluluğumuzla iletişime geçip üye olan yeni kayıt olmuş arkadaşlarımız sayesinde diğer tüm toplulukların tanıtım videolarının yer aldığı sitede topluluğumuzun videosunun yayınlanmadığını öğrendik. Bu konuyu Kültür İşleri Müdürlüğüne yazarak bilgi talep etmişsek de makul süre içerisinde tarafımıza geri dönüş yapılmamıştır.”

“Avukatımızın Kültür İşleri Müdürlüğü ile iletişime geçmesini takiben tarafımıza dönüş ancak sağlanabilmiştir. Kültür İşleri Müdürlüğü ilgili sansürü Ankara Valiliğinin 3.10.2018 tarihli LGBTİ etkinliklerine yasak getiren hukuksuz kararına dayandırmıştır. LGBTİ etkinliklerinin halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik edeceği, genel sağlığın, genel ahlakın ve başkalarının temel hak ve özgürlüklerinin tehlikeye düşeceği gibi akıl dışı gerekçelere ve OHAL Kanununa dayandırılan valilik kararının hukuksuzluğu, mahkeme kararıyla tescil edilmiştir. Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğünün iptal edilen hukuksuz yasağa dayanarak uyguladığı sansürü kabul etmiyoruz. Kanuni haklarımızı mahfuz tutarak, Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğüne sesleniyoruz: Öğrencileriniz arasında açıkça ayrım yapıyor, temel insan haklarını ihlal ediyor ve benimsediğinizi iddia ettiğiniz etik ilkeleriniz ile temelden çelişiyorsunuz. Akademik özgürlüğün yok edildiği, insan haklarının hiçe sayıldığı, öğrencileri arasında ayrım yapan yönetim tarzınızı reddediyoruz.”

“Buradan ilan ediyoruz! Senelerdir sürdürülen istikrarlı baskı ve sansür politikanıza karşı sessiz kalmayacağız. Yargı ve kamuoyu önünde haklarımız için mücadele edeceğiz. İnsan haklarından, eşitlikten yana olan tüm öğrenci arkadaşlarımızı, hocalarımızı ve kamuoyunu sesimizi çoğaltmaya, mücadelemize destek olmaya çağırıyoruz!”


Etiketler: eğitim
İstihdam