02/04/2015 | Yazar: Kaos GL

Sel Yayıncılık’ın Queer Düş’ün serisi, queer kuramcısı Sara Ahmed’in ‘Duyguların Kültürel Politikası’ kitabını Türkçeye kazandırdı.

Queer Düş’ün’den Sara Ahmed kitabı: Duyguların Kültürel Politikası Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Sel Yayıncılık’ın Queer Düş’ün serisi, queer kuramcısı Sara Ahmed’in “Duyguların Kültürel Politikası” kitabını Türkçeye kazandırdı.
 
Sel Yayıncılık’ın Queer Düş’ün serisi, feminist kuram, queer kuram, eleştirel ırk kuramı ve postkolonyalizmin kesişimleri üzerine çalışan Sara Ahmed’in “Duyguların Kültürel Politikası” kitabını Türkçeleştirdi.
 
Serinin Sultan Komut tarafından İngilizce’den Türkçe’ye çevrilen beşinci kitabı, duyguları rasyonel düşüncenin gölgesinden kurtarıp hak ettiği konuma geri yerleştiriyor.
 
Duygular ne yapar?
 
“Duyguların Kültürel Politikası” kitabının editörü Gülkan Noir, kitaba ilişkin kaosGL.org’a şu ifadelerde bulundu.
 
“Sara Ahmed, siyasetin merkezine oldukça kuvvetli bir soruyu bırakır: Duygular ne yapar? Acı, nefret, iğrenme, utanç gibi duyguların kolektif düzlemde iktidar ilişkilerini yeniden üretirken düşüncelere ve siyasete nasıl tesir ettiğinin izini sürer.”
 
“Duygular dünyayı döndürmez, kendileri döner”
 
“Queer ve feminist direniş politikalarında duygular ve tesirler ile de temaslanmak, belki bizi adaletli bir dünya tahayyülümüze bir adım daha yaklaştırır” diyen Noir, kitabı Sara Ahmed’in kendi ifadeleriyle selamlıyor:
 
“Bu kitap duygulara odaklanır. Ancak bu duyguları her şeyin merkezi yapmaz. Duygular dünyayı döndürmez. Ancak bir bakıma kendileri döner. Belki de, deyimin aksine, dönen her zaman geriye dönmez (kendine gelmez). Duygulara odaklanmak, bu geri dönüş başarısızlığının adaletsiz sonuçlarının izini sürmemi(zi) sağlayacak şeydir.” 

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam