21/09/2023 | Yazar: Kaos GL
Beden farkındalığı ve öz bakım odaklı atölyelerin yanı sıra kuirlerin spor alanlarında yaşadığı zorluklar, çözüm önerileri ve kuir spor alanını güçlendirme konularında tartışmalar Queer Olympix 2023’teydi.
Fotoğraflar: Zilan Azad
2017 yılından beri İstanbul’da düzenlenen ve Türkiye’nin ilk kuir olimpiyatları olma özelliğini taşıyan Queer Olympix, 8-9-10 Eylül tarihlerinde tüm baskı ve yasaklamalara rağmen gerçekleşti. Türkiye’nin birçok farklı şehrinde spor aktivizmi yapan lubunyalar etkinlikte bir araya geldi.
2015 yılında İstanbul’da kurulan LGBTİ+ futbol takımı Atletik Dildoa tarafından düzenlenen Queer Olympix’e bu yıl Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden 100’den fazla kişi katıldı.
2017 ve 2018 yıllarında büyük bir coşkuyla gerçekleştirilen Queer Olympix, 2019 yılında Kadıköy Kaymakamlığı tarafından ‘genel ahlaka ve genel sağlığa aykırı olduğu’ gerekçesiyle yasaklanmıştı. Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği’nin (SPoD) de hukuki desteğiyle bu yasağa karşı açılan dava, 2020 yılında Queer Olympix’in lehine sonuçlanmıştı. Ancak aynı yıl, Covid-19 pandemisi sebebiyle, Queer Olympix online olarak gerçekleşmişti. 2021 yılından itibaren belediye ve kurumların desteği olmamasına rağmen yeniden Kalamış’a dönen lubunyalar spor sahalarında buluşmaya devam ediyor.
Paslaşıyoruz, çizgiyi aşıyoruz!
İstanbul’un farklı mekanlarına dağılan Queer Olympix etkinliği, 8-9-10 Eylül tarihlerinde gerçekleşti. Lubunya spor aktivizminde bugün faal olan takımların yanı sıra farklı LGBTİ+ topluluklarından aktivistler ve bağımsız olarak sporla ilgilenen kişiler bir araya geldi. Etkinliğe farklı şehirlerden Atletik Dildoa, Muamma, Sportif Lezbon, Küründen United ve Aykırı spor takımlarının yanı sıra Genç LGBTİ+, ÜniKuir Derneği, Ege Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Topluluğu (Lavender LGBTİQ+), Barış İçin Kültürel Araştırmalar Derneği (bakad) ve Kuir Kıbrıs Derneği katıldı. Bireysel katılımcıların oluşturduğu karma takımlar da her yıl olduğu gibi karşılaşmalarda yer aldı.
Beden farkındalığı ve öz bakım odaklı atölyelerin yanı sıra kuirlerin spor alanlarında yaşadığı zorluklar, çözüm önerileri ve kuir spor alanını güçlendirme konularında tartışmalar düzenlendi. Lubunyalar ayrıca futbol, plaj voleybolu, tenis, yapışkan yelekli yakar top ve roundnet/spikeball oyunlarıyla sahalarda buluştu. Kazanmanın değil bir arada olmanın temel motivasyon olduğu etkinlikte herkes, olduğu gibi ve dilediğince spor alanlarında yer almanın tadını çıkardı. Norm-dışı puanlama kriterleriyle belirlenen ödüllerin takımlara ve kişilere verildiği ödül töreni ve kapanış partisiyle Queer Olympix 2023 sona erdi.
Önümüzdeki yıllarda tüm şehre yayıldığımız, çok daha coşkulu ve kalabalık etkinliklerde buluşmak; spor sahalarında ve hayatın her alanında yasaklanmadan ve sansürlenmeden var olmak dileğiyle!
Etiketler: yaşam, spor