02/08/2022 | Yazar: Kaos GL

Susma Platformu’nun Yuvarlak Masa’sında queer sanatçıların ve Kürtçe filmler çeken yönetmenlerin karşılaştığı sansür konuşuldu.

Queer sanatçılar ve Kürtçe filmlerin yönetmenleri anlatıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kültür, sanat ve medya alanlarındaki sansür, otosansür, yasak gibi ifade özgürlüğü kısıtlamalarına karşı kurulan platform Susma’nın Yuvarlak Masa toplantısında bu defa queer sanatçıların ve Kürtçe filmler çeken yönetmenlerin sansür deneyimleri konuşuldu.

“Egemen Kimliğin Sansürle İlişkisini Konuşuyoruz” başlıklı videoda, Araştırmacı Efrîn Nowar; sanatçı Özgür Can Taşçı, Biricik Seksüel ve yönetmen Ali Kemal Çınar anlatıyor.

Platform videoda konuşulanları şöyle özetliyor:

“Egemen kimliğin dışındaki kimliklerle ilgili ya da bu kimliklerden kişilerin kültür ve sanat üretimleri hangi aktörlerce ve nasıl yollarla sansürleniyor? Hangi aktörler, nasıl "sansürün jandarmalığı" na soyunuyor? Aleni sansürün yerini almaya başlayan örtük sansür yöntemleri nasıl işliyor? Sansürle karşılaşmak sanatçıların sonraki sanatsal üretimlerini nasıl şekillendiriyor? Otosansür, sanatsal ifade yöntemlerinin çeşitlendirilme çabasının önüne geçiyor mu? Sanatçıların toplumun filtreleriyle baş edebilmeleri hangi koşullara bağlı?”

Videoyu buradan izleyebilirsiniz. 


Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: kültür sanat
İstihdam