02/04/2014 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Derneği’nin Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları Bölümü ile birlikte yürüttüğü ‘Queer Teori’ dersinin Nisan ayı programı Begüm Başdaş’ın katılımıyla Cuma günü başlıyor.

Kaos GL Derneği’nin Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları Bölümü ile birlikte yürüttüğü “Queer Teori” dersinin Nisan ayı programı Begüm Başdaş’ın katılımıyla Cuma günü başlıyor.  
 
Prof. Dr. Alev Özkazanç’ın moderasyonunda ilerleyen derslerin bu ayki programı şöyle:
 
4 Nisan – Kimlik Politikalarının Ötesinde Bedensel Eylem Olarak Queerlik
Yrd. Doç. Dr. Begüm Başdaş’ın katılacağı derste, politik bir mücadele alanı olarak queer olasılıkları konuşulacak. Queer bedenlerin arzuları ve yaralarında oluşan potansiyeller ve bunların nasıl bir politik eylem tahayyülü anlattığı sorunsallaştıracak.
 
11 Nisan – Toplumsallık ve Queer
Kaos GL Derneği’nin katılacağı derste, toplumsal kültürel teorilerin şimdiye kadar sürdürmüş olduğu hetero teorilerini açık etmenin ve bu teori ve ideolojilerle yeni olanaklar oluşturmasının nasıl mümkün olacağı tartışmaya açılacak.
 
18 Nisan – Queer Tarih
Ar. Gör. Ezgi Sarıtaş’ın katılacağı derste, şu soruları merkeze alan bir tartışma yürütülecek: Queer tartışmalar çerçevesinde modern/modern öncesi, Doğu/Batı ikiliklerini nasıl sorunsallaştırabiliriz? Gey, lezbiyen, heteroseksüel gibi belirli bir tarihsel döneme ve coğrafyaya ait kavramları kullanarak tarihsel bir sorgulama yapabilir miyiz? Bu kavramlar farklı dönemlerdeki arzuları, duygusal yakınlıkları, cinsel pratikleri anlamamız için ne kadar kullanışlı? Hem günümüzdeki hem de geçmişteki erotik anlamları ve ilişkileri anlayabilmek için kullandığımız kuramsal çerçeve ve kavramsal set, normal/norm dışı, eylem/kimlik gibi yeni karşıtlıkların düşünüşün merkezine yerleşmesine mi neden oluyor? Queer kuram, şimdiyi ve geçmişi, tarihin ve tarihselliğin kendisini sorunsallaştırmayı sağlayacak ne gibi imkânlar sunuyor? Derste bu soruları merkeze alan bir tartışma yürütülecek.
 
25 Nisan - Anarşizmin Queerleştirilmesi ve Queer’deki Anarşizan
Dr. Süreyyya Evren’in katılacağı Nisan ayının son dersinde ise şu sorular ele alınacak: Siyaseti queerleştirmek neden ve nasıl siyasetin anarşizanlaşmasına bağlanıyor? Postanarşizm burada ne işe yarar? Günümüz anarşizmi içinde queer nerede duruyor, tarih boyunca anarşizmde cinsellik politikalarının yeri ne olagelmiştir ve bugün queer için anarşizm ve anarşizan ne ifade ediyor olabilir?
 
Mart Ayında Queer Teori Dersinde Neler Konuşuldu?
Mart ayının ilk haftasında Doç. Dr. Sedat Işıklı, “Psikanalitik Kuram ve Psikanaliz” üzerine bir ders gerçekleştirdi. Bir sonraki hafta, Yrd. Dr. Ahmet Murat Aytaç “Psikanalizm’e Karşıdan Bakmak (Deleuze & Guattari)” başlıklı bir ders yaptı. 3. hafta Doç. Dr. Hülya Şimga “Normativite ve Öteki” başlıklı bir ders verirken Mart ayının kapanışını Yrd. Doç. Drç Mehmet Şiray “Performative ve Performativity” kavramları üzerinden yaptı. 
 
Queer Teori dersi yalnızca derse kayıtlı öğrencilerin katılımına açıktır.

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam