25/06/2021 | Yazar: Kaos GL

Queer veganlar Şişli Kaymakamlığı’nın yasakladığı Vegan Piknik’in ardından açıklama yaptı: “Basının ve LGBTİA+ olmayan kişilerin sessiz kalması bizi giderek yalnızlaştırıyor.”

Queer veganlar: Suçlu değil onurluyuz! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Queer veganlar, Onur Haftası kapsamında22 Haziran’da Maçka’da düzenlenecek vegan pikniği Şişli Kaymakamlığı’nın “Milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi” bahanesiyle yasaklaması üzerine bir açıklama yayımladı.

Topluluk, polisin sert saldırısına ve saldırı sırasında parkta olduğu halde LGBTİA+’larla dayanışmadıklarına dikkat çekiyor. Açıklamanın tamamı şöyle:

“Pandemi koşulları nedeniyle 29. İstanbul Onur Haftası kapsamında düzenlenen etkinliklerin bir çoğu tıpkı geçen sene olduğu gibi online olarak sürüyor.

“Normalleşme sürecine girilmesiyle birlikte bu yıl düzenlenen etkinlikler arasında açık havada ve güvenli şartlar altında bir vegan piknik ve yoga etkinliği de bulunuyordu. Başta Heybeliada’da düzenleneceği duyurulan etkinlik Adalar Emniyet Müdürlüğü’nün müdahalesi ile etkinlikten bir gece önce Maçka Parkı’na taşındı. Fakat Şişli Kaymakamlığı da Maçka Parkında LGBTİA+’ların bir araya geleceği vegan pikniğe müdahale etti.

“Buna ek olarak İstanbul Valiliği 30 gün süreyle online etkinlikler dışındaki tüm Onur Ayı etkinliklerine yasak getirdi. Etkinlik için Maçka'ya gittiğimizde başta parka alınmadık, bariyerlerle, çok sayıda polisle ve aramayla karşılaştık. Polis, Maçka Parkı’nın büyük kapılı giriş kısmını çevirip, kamuya ait parkın giriş kapısında giriş kontrolü yaptı: Gökkuşağı çizimli herhangi bir şey -maske dahil- parka alınmadı.

“Parka girebildiğimiz de bir arada oturmamız engellendi. Ancak biz böyle bir tutumla karşılaşırken parka giren diğer kişilere herhangi bir zorluk çıkarılmadı. Zaman geçtikçe bir arada parkta herkes gibi oturuyor ve eğleniyorken saat 20:00'ye doğru polis “Etkinliğin sona erdiğine” dair anons geçti. Çok kısa bir süre sonra polisler kullandıkları köpeklerle birlikte insanları dağıtmaya, aşırı güç uygulamaya başladı. Parkta oturan cishetlere bir şey denmezken, sırf LGBTİA+'ların bir araya geldiği bilgisi sebebiyle bizi alanı boşaltmaya zorladılar.

“Alandan ayrılmaya başlayan bazı LGBTİA+’lar parkın girişine doğru “Her Yürüyüşümüz Onur Yürüyüşü”, “Susma Haykır Eşcinseller/Translar Vardır” gibi sloganlarla parkın girişine doğru yürürken polis kalkanlarıyla önlerini kesti ve bazılarını çimenlerde oturan bir kesimin arasında, onlara dokunmadan ablukaya aldı.

“Arkadaşlarımızı almak için bir süre bekledikten sonra ablukaya aldıklarını salmaya başlayan polis sanki biz suçluymuşuz gibi davranıp diğer oturanlara hiçbir şey yapmadığı gibi oturan insanlar da hiçbir tepki ve itirazda bulunmadı. Parkta oturdukları yerden laf söylemekle, “destek” mahiyetinde alkış tutmakla yetinenler olduğu gibi hiçbir şey yapmayanlar ve orantısız şiddeti destekleyenler de vardı.

“O sırada parkta havuzun oradaki arkadaşlarımıza alandan çıkması için güç uyguluyor ve yaşadıklarımızı kayıt altına almamızı engellemeye çalışıyordu. Yaşananların sonunda alınan gözaltıların yanı sıra birçok kişi darp edilirken bir arkadaşımızın da ağır bir fiziksel hasar aldığının haberini aldık.

“Özetle, queer ve vegan kişileri bir araya getirip sosyalleşmelerini, sohbet etmelerini ve iyi hissetmelerini sağlama amacı güden, iyileştirici ve güzel düşünceleri odağına alan vegan piknik ne yazık ki polisin sert müdahalesiyle dağıtıldı. Parkta oturan diğer kişiler görmezden gelinirken LGBTİA+’ların hedefe alınması ve parktan yalnızca bizim çıkmamızın talep edilmesi tamamen queer bedenler üzerinde türcülük yapıldığını gösteriyor.

“Ayrıca biz park dışına çıkarılmaya çalışılırken park içinde oturan ve dayanışma çağrısında bulunduğumuz cis-het kişilerden herhangi bir destek alamamış olmak bizi yalnız, dışlanmış, ayrımcılığa uğramış ve ötekileştirilmiş hissettiriyor. Şüphesiz ki yaşatılanlara ses çıkarmamak baskıyı ve şiddeti olumlamak ve belki de farkında olmadan desteklemek anlamına gelmektedir.

“LGBTİA+ bireyler olarak 2014 yılında yasaklanan İstanbul Onur Yürüşü’nden beri sistematik bir biçimde giderek artan nefret söylemlerine ve baskıya maruz kalıyoruz. Vegan Piknik’te de olduğu gibi basının ve LGBTİA+ olmayan kişilerin bu konuda tamamen sessiz kalması bizi giderek yalnızlaştırıyor ve marjinalize ediyor. Bu durum toplumsal kutuplaşmayı arttırıken LGBTİA+’ların ayrımcılığa, nefrete ve zorbalığa uğramasını normalleştiriyor.

“Biz queer veganlar olarak, bize yaşatılanlara rağmen şiddetin her türlüsünü ve türcülüğü reddederek yeni bir dünyanın tohumlarını atmaya devam ediyoruz. Hayvan sömürüsünün güzellendiği ve meşrulaştırıldığı sofralara karşı biz vegan piknikler yapmaya devam edeceğiz.

“Sonuç olarak, şiddetsiz vegan bir piknik etkinliğinde uğradığımız bu baskıyı, şiddeti, ağır suçlamaları ve bizi travmatize eden bu davranışları kabullenmiyoruz. Sadece Onur Ayında değil her zaman LGBTİA+ olmanın gururunu yaşıyor, şiddetin ve türcülüğün karşısında olan herkesi bizimle dayanışmaya çağırıyoruz.

“Suçlu değil onurluyuz!”

#suçludeğilonurluyuz

#veganol

#onurhaftası 


Etiketler: insan hakları, yaşam
İstihdam