16/04/2020 | Yazar: Aslı Alpar
Karantina queerlere nasıl geliyor, Yusuf anlatıyor: “Dayanışma ağını büyüttükçe kendimi daha özgür hissediyorum.”
Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi olarak tanımladığı korona virüsü nedeniyle #EvdeKal çağrısına uymaya çalıştığımız şu günlerde karantina LGBTİ+’lar için nasıl geçiyor?
LGBTİ+’lara sorduk karantina nasıl geçiyor, evde neler yapılıyor, nelerden mahrum kalınıyor? Karantina queerlere nasıl geliyor?
Yazı dizimizin bugün anlatıcısı Zeugmadi LGBTİ+’dan Yusuf. Yusuf karantinayı dayanışma ağları kurmaya çalışarak geçiriyor ve bu ağları büyüttükçe kendini daha özgür hissettiğini söylüyor.
“Aslında pek de yabancı olmadığım bir süreçteyim. İçinde bulunduğum heterosesist, heteropatriyakal sistem zaten kendi karantinasını yaratmış, özel ve kamusal alanda izole bir yaşama mahkûm etmişti.
“Yıllardır kendimi ifade edebileceğim alanlar yaratmaya çalışırken karşımıza Covid-19 çıkıverdi. Covid-19 salgınından kendimi ve çevremi koruyabilmek adına evde kalıyorum. Evde olduğum zamanlarda yapılacak çok güzel bir şey biliyorum. Ve bildiğim şeyi yaptım. Sosyal ağlarda insanlarla dayanışmaya başladım. Ve gördüm ki; insanlarla dayanıştıkça alanım genişliyor. Dayanışma ağını büyüttükçe kendimi daha özgür, daha üretken hissediyorum.
“Sosyal ağlarda neler konuşuyoruz diye sorarsanız; Antepli lubunyalar ile bu süreçte neler yapabilirizi konuşuyoruz. Instagram hesabımdan takipçilerime farkındalık yaratabileceğim sorular soruyorum. Örneğin onlara ‘normal’ nedir diye soruyorum ya da ‘ahlak’ kavramı senin için ne ifade ediyor, diyorum. Sonra sohbetimiz başlıyor. Bu süreçte Antepli lubunyalar kendi hayatlarını anlatmaya başladı. Herkesin farklı hikâyesi var. İnsanların hikâyelerini dinlemek beni mutlu ediyor. Hatta geçen hafta Skype üzerinden ‘eleştirel erkeklik denemeleri’ adında bir atölye bile organize ettik.”
*Queerantina kelimesi queer ve karantina kelimelerinden illüstratör Adrienne Muse’un ürettiği bir kelime.
Etiketler: yaşam