08/10/2013 | Yazar: Baki Uguz

Mersin LGBT 7 Renk, Pazar günü Akdeniz Kent Konseyi’nde ‘Homofobi, Heteroseksizm ve Ahmet Yıldız Cinayeti’ başlıklı bir panel düzenledi.

"AKP Hükümeti Ahmet Yıldız Cinayetinin Suç Ortağıdır" Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Mersin LGBT 7 Renk, Pazar günü Akdeniz Kent Konseyi’nde “Homofobi, Heteroseksizm ve Ahmet Yıldız Cinayeti” başlıklı bir panel düzenledi. Yaklaşık yüz kişinin katıldığı etkinlikte ilk olarak nefret cinayetleri sonucu hayatını kaybeden LGBT’ler (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
 
Panelde, Türkiye’de kayıtlara geçen ilk eşcinsel nefret cinayetinin kurbanı olan Ahmet Yıldız’ın nişanlısı İbrahim Can da konuştu. “Ahmet’i homofobik nefret öldürdü; katillerini homofobik yargı ve homofobik AKP hükümeti korudu,” diyen Can, AKP Hükümetinin cinayette suç ortağı olduğunu söyledi.
“Haklarınızı Savunmanızı İstiyorum”
“Ahmet Yıldız bu topraklarda öldürülen ne ilk, ne de son eşcinsel; ancak bugüne kadar işlenen nefret cinayetlerinin ardından insanlar toplumsal baskı, homofobik toplum, yargı ve devlet yapısı nedeniyle haklarını arayamadılar. Haklarınızı daha yüksek sesle, korkmadan ve cesurca savunmanızı istiyorum.”
 
Can, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden Ahmet Yıldız lehine bir karar çıkmasını beklediğini ve buradan çıkacak olan kararın, bundan sonra işlenecek homofobik nefret cinayetlerinde emsal teşkil edeceğini vurguladı.
 
Etkinlikte 7 Renk Yönetim Meclisi Üyesi Elif Tuna Şahin, topluluğun kurulduğu 5 Mart 2013 tarihinden günümüze kadar yaptığı etkinlikleri sunarken, Uzman Psikolojik Danışman Esra Ummak da heteroseksizm ve homofobinin LGBT’ler ve toplum psikolojinde yarattığı olumsuzlukları ve buna karşı yapılması gerekenleri anlattı.

Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam