18/04/2014 | Yazar: Kaos GL
‘Benim Çocuğum’ belgeselinin de yer aldığı 9. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 1-8 Mayıs tarihleri arasında izleyicilerle buluşuyor. Festivalin ana sloganı; Her yer festival, her yer direniş.

“Benim Çocuğum” belgeselinin de yer aldığı 9. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 1-8 Mayıs tarihleri arasında izleyicilerle buluşuyor. Festivalin ana sloganı; Her yer festival, her yer direniş.
9. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, "Her Yer Festival, Her Yer Direniş" sloganı ile 1-8 Mayıs tarihleri arasında İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır’da eş zamanlı olarak gerçekleşecek.
Festivalin ana karakterleri Karagöz ve Şarlo bu yıl yanında iki tanıdık dostla Haziran Direnişi’ne selam veriyor. Aydan Çelik’in illüstrasyonları ile V For Vendetta filminin karakteri ünlü maskesi ile Guy Fawkes ve Haziran Direnişi’nin sembollerinden birisi olan Kırmızılı Kadın, Karagöz ve Şarlo ile beraber dünyadan direniş filmlerini, Gezi filmlerini ve emekçilerin öykülerini beyaz perdeye taşıyor.
İstanbul’da 2 Mayıs Cuma, saat 20.00’de Şişli Kent Sineması’nda yapılacak açılış gecesini oyuncu Şenay Gürler sunacak.
Benim Çocuğum da festivalde
Yönetmenliğini Can Candan’ın üstlendiği, çocukları lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireyler olan ailelerin hikayesini anlatan “Benim Çocuğum” belgeseli de festival kapsamında izleyiciyle buluşacak.
Uluslararası konuklar
Festivalin bu yılki uluslararası konukları "İngiliz İşçi Sınıfının Durumu" filminin İngiliz yönetmeni Michael Wayne ve "Elif’in Erkekleri" filminin Alman yönetmenleri Markus Fiedler ve Kirstin Krüger. Yönetmenlerle İstanbul’da özel gösterimlerle söyleşiler de gerçekleşecek.
Festival süresince 25 uluslararası, 52 de Türkiye’den olmak üzere toplam 77 uzun ve kısa kurmaca, belgesel film seyirciyle buluşacak.
Direnişler sahnede!
Direnişler yine festivalin omurgasını oluşturuyor. Hava-iş’in uzun soluklu direnişini anlatan ’Yer Gök Direniş’ , işgali ve dayanışmayı bir kez daha yaşatan ’Kazova Direnişi: İşgal Et, Diren, Üret’ , gözaltında kaybedilen evladı için 33 yıl boyunca direnen Berfo Ana’yı anlatan ’33 Yıllık Direniş/Berfo Ana’ filmlerden bazıları.
’Külkedisi Değiliz’ ise, yıllarca hiçbir sosyal güvencesi olmayan bir işte çalışan, iş kazası geçiren, sakat kalan, cam silerken düşüp hayatını kaybeden ev işçilerinin sendikalaşma mücadelesine tanıklık ediyor.
Gezi ayaklanması filmleri
Festival bu yıl Gezi ve Haziran Direnişi üzerine çekilmiş 15 film ile direnişi hatırlamak ve hatırlatmak amacında: Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek, Ben Bir Slogan Buldum: Annem Benim Yanımda, Gezi’nin Ritmi, Direnen Sevgi, Leviathan’la Yaşamak, Ali: Düşlerinde Özgür Dünya, Gezi Tanıklığı, Çapulcu Zamanlar, Resist, Ağaçlarla Başladı: Gezi Parkı’nda İsyan, Anne, Çünkü Ben Bu Parkı Seviyorum, İstanbul Yükseliyor ve Kısaca Haziran Direnişi.
Türkiye Sineması’nın yakın dönemdeki önemli filmlerinden Zerre, Küf, Araf ve Kelebeğin Rüyası da festivalin kurmaca uzun metraj filmlerinden bazıları.
Gezi Direnişi boyunca yaşanan ağır medya sansürünü ve otosansürü ele alan Selin Girit’in ’Medya: Gizlenen Gerçekler’ belgeseli ile Ayce Kartal’ın bol ödüllü animasyon filmi ’Tornistan’ da festivalin bu yılki programında yer buluyor.
Festival, Tuncel Kurtiz’i de ölümünün ardından İnat Hikâyeleri ile anıyor.
Uluslararası filmler
Senegalli ünlü yönetmen Ousman Sembene’nin kadın sünnetine direnen Afrikalı kadınların mücadelesini anlattığı Moolaadé, Paris Komünü’nü La commune/Komün ve Hitler faşizmini anlatan Sıradan Faşizm/ObyknovennyyFashizm, Çin’deki işçilerin hayatını, sorunlarını anlatan Small Fish /Küçük Balık, Fransa’ya gitmek isterken Yunanistan’a göçmen olarak gelen Afrikalıların yoksulluk ve umutlarını anlatan 2014 yapımı AllPoints North/Herşey Kuzeyi Gösteriyor, 2009 yılında 4 işçinin Milan’daki son aktif fabrikanın kapatılmasına direnmek için 20 metrelik vince tırmanışını ve 8 gün boyunca 40 derece sıcaklıktaki direnişini anlatan 2013 yapımı On the Art of War /Savaş Sanatı Üzerine öne çıkan uluslararası filmler.
Festival programı ve detaylı bilgiye İşçi Filmleri Festivali sitesinden ulaşılabilir.
Etiketler: kültür sanat