04/03/2012 | Yazar: Murat Köylü

Sistematik baskı, ailelerin baskısı ve mekanlar ile ilgili olarak Hebûn (Yeniden Varoluş) Diyarbakır LGBTT İnisiyatifi’nden Öykü Sezer, Siyah Pembe Üçgen İzmir’den Demet Yanardağ Makedonya Marjinalize Edilmiş Seks İşçilerine Destek Derneği’nden Borche Bozinhov ve İstanbul LGBTT ve Kadın Kapısı’ndan Şevval Kılıç konuştu.’

"Fişleniyoruz" Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Pembe Hayat’tan Canan Şahin’in kolaylaştırıcılığını yaptığı  ikinci oturumda sistematik baskı, ailelerin baskısı ve mekanlar ile ilgili olarak Hebûn (Yeniden Varoluş) Diyarbakır LGBTT İnisiyatifi’nden Öykü Sezer, Siyah Pembe Üçgen İzmir’den Demet Yanardağ Makedonya Marjinalize Edilmiş Seks İşçilerine Destek Derneği’nden Borche Bozinhov ve İstanbul LGBTT ve Kadın Kapısı’ndan Şevval Kılıç konuştu.”
 
“Benim Hakkımda İnfaz kararı verildi”
Hebûn LGBTT İnisiyatifi’nden Öykü Sezer: “Diyarbakır’daki seks işçilerinin hiçbir sosyal güvencesi yok. Ev bulamıyorlar. Tacizden, ekmek almaya bile çıkamıyoruz. Yaşam mücadelesi veriyoruz. Trans kadınlar için daha da zor. Tüm trans bireyler seks objesi olarak görülüyor.  LGBT bireyler batıya göç etmek üzere kalıyor. Şiddet var, aşağılama var.
 
Benim hakkımda infaz kararı verildi. Ailemle görüşemiyorum. Kolluk kuvvetlerinin baskısı LGBT görünürlüğü ile paralel olarak artıyor. Yasadışı, keyfi ev baskınları ile, keyfi gözaltılar ile bizleri mahalleye ifşa ediyorlar. Alaylar hakaretler gırla gidiyor. Sadece bizler değil, arkadaşlarımız da rencide ediliyor.” 
 
“Fişleniyoruz”
Siyah Pembe Üçgen’den Demet Yanardağ: “Hep sorunlardan bahsediyoruz. İyileşmeler de var. Birçok ilde idari para cezası kesiliyor ama İzmir’de son zamanlarda çok azaldı. Örgütlenmenin meyvelerini topluyoruz. Alsancak’ta yok gibi, Pınarbaşı’nda azaldı. Ancak, bu sefer ahlak büro ile başımız derde girdi. Son bir ayda 4 ev basıldı. Seks işçileri genelde evlerde çalışıyor. Ahlak ekipleri Alsancak’ı mesken edindi.
 
Fişleniyoruz. Evde çalışmak istiyoruz, sokaklar tehlikeli. Seks işçilerinin kimsesiz çaresiz olduğunu bilindikçe, kişiler daha saldırgan olabiliyor. İnsanlar, savunmasız görüp, sinirlerini trans kadınlardan çıkarıyor. Elimize geçenlerde İzmir Emniyeti’nin belgesi geçti. Alsancak OHAL’e dönmüş. Konak Emniyet Müdürü “Travesti tabir edilen şahısların sebep olduğu her türlü olumsuzlukla mücadele belgesi yayımlamış. Resmi belge. Temizleyeceklermiş. Genel esaslar, sorumluluklar belirlenmiş.”
 
“Çalışan kızlardan bir kısım esnaf haraç alıyor”
Şevval Kılıç: “Trans ve seks işçisi olduğunuzda, komünal bir yaşamdan geliyorsunuz temel olarak, güvenlik nedeniyle bu gettolaşma ve komünal yaşam. Ülker, Bayram, Pürtelaş sokaklar bu yüzden vardı. Bir arada olma ihtiyacı yüzünden. Ev anneleri örgütlenmeye karşı. Ev annelerine baskı yapan emniyet müdürlüğü. Çalışan kızlardan haraç alıyor esnafın bir kısmı. Kentsel dönüşüm başka bir sorun.  Beyoğlu Belediye Başkanı Misbah Demircan “Biz burada onları istemiyoruz” diyor. Daha çok para harcayacak insanların çevrelerinde Kürt, Roman, LGBTT görmek istememeleri, neden böyle bilemiyorum! Maltepe eyleminden sonra Maltepe sahilinde seksi işçisi bir kadına savcılık polis koruması atadı.”
Sempozyum bugün de Best Otel’de devam edecek ve Pembe Hayat Tiyatro Topluluğu’nun yeni oyunu “Oyunbozan”ın galası ile sona erecek.
Ayrıntılı bilgi için: www.pembehayat.org

  


Etiketler: insan hakları
İstihdam