14/03/2013 | Yazar: Evren E. Çakmak

"Neden askere gitmek istemediğimi sordular. Eşcinsel olduğumu söyledim. Olsun dediler, yapabilirsin bu engel olmaz ki askerlik yapmana dediler.""Pembe Tezkere" alan E.T. Askerlikten Muafiyet Raporu almak için yaşadıklarını Kaos GL’ye anlattı.

"Geçmiş Olsun Dediler Sanki Hastaydım" Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

"Neden askere gitmek istemediğimi sordular. Eşcinsel olduğumu söyledim. Olsun dediler, yapabilirsin bu engel olmaz ki askerlik yapmana dediler."

"Pembe Tezkere" alan E.T.(28) Askerlikten Muafiyet Raporu almak için yaşadıklarını Kaos GL’ye anlattı.

Doktor

Geçen hafta muayene olmak için askerlik şubesine gittim. Muayne oldum. Muayne sırasında eşcinsel olduğumu ve bu yüzden askere gitmek istemediğimi söyledim. Beni Ankara mevki hastanesine gönderdiler. Doktora derdimi anlatıp eşcinsel olduğumu söyledim ve bu yüzden askere gitmek istemediğimi söyledim. Bu durumun askerlik yapılmasına engel olmadığını söyledi ve "askerlik yapmaya elverişlidir" belgesi vererek beni yolladı. Beni caydırmaya çalışıyordu. Askerlik şubesine döndüğümde oradaki memurlardan biri bana itiraz hakkımın olduğunu ve itiraz edebileceğimi söyledi. Ben de itiraz ettim. Ve beni yine aynı doktora gönderdiler.

GATA

Doktara gittim ve o da beni GATA’ya sevk etti. GATA’ daki doktora durumu anlattığımda "ne var bunda bunun için mi askerlik yapmayacaksın" dedi. "Askerlik yapabilirsin bu sorun olmaz" dedi. Ben de onca erkek arasında askerlik yapamayacağımı söyledim. Doktorların tavrı çok kötüydü. Bakışları bile rahatsız ediciydi. Sonra önüme 564 sorudan oluşan bir form koydular ve doldurmamı istediler. Soruların içinde çok enteresan olanlar vardı. “yalnızlıktan korkuyor musun”, “babanı öldürmeyi düşündün mü”, “sağlıklı bir cinsel hayatın var mı” gibi sorular. Psikologa soruları kendime göre mi dolduracağım ya da size göre mi dedim. Psikologda toplumsal normlara göre doldurursam daha iyi olabileceğini söyledi. Bana baya yardımcı oldu psikolog.

Heyet

Ertesi gün heyet karşısına çıktım. Toplam sekiz doktor vardı heyette. Doktorların bakışları bile rahatsız ediciydi. Kendimi çok kötü hissettim. Korktum. Neden askere gitmek istemediğimi sordular. Eşcinsel olduğumu söyledim. Olsun dediler, yapabilirsin bu engel olmaz ki askerlik yapmana dediler. O kadar erkeğin olduğu bir yerde yapamayacağımı söyledim. Erkeklerle hiç iletişim kuramadığımı söyledim. Hiç ilişkiye girdin mi diye sordular. Ben de evet dedim. Aslında söylememem gerekiyordu diye düşünüyorum. Çünkü bu benim özel hayatım onları ilgilendirmez. Ama o esnada evet dedim. Korkuyordum ve tedirgindim çünkü. Nerden buluyorsun dediler. Ben de sitelerden, gittiğim barlardan, arkadaş ortamlarından dedim. Ailen biliyor mu dediler. Ben de hayır bilmeleri gereken bir durum değil dedim. Ameliyat olmayı düşünüyor musun dediler. Ben de evet dedim. Ama mantıklı bir cevap değildi. Tedirgin olduğum için ağzımdan evet çıktı. Toplum buna hazır olduğunda olabilir diye cevap vermeliydim. Sonra tepeden tırnağa beni süzdüler ve dışarıda çıkan raporu beklememi söylediler. Rapor çıktığında, raporda aşırı feminen görünüm ve ileri derecede psikoseksüel ruhsal bozukluktan dolayı askerlik yapamaz yazıyordu. Sonra GATA’nın sağlık kuruluna raporumu götürdüm sağlık kurulu raporu inceledikten sonra geçmiş olsun dediler ve askere gitmeyeceğimi söylediler. Resmen hasta muamelesi gördüm bu çok kötü bir şey.

Koridor

Koridorlarda ki insanlar tedirginlik vericiydi. Yüzüme karşı kimse bir şey söylemedi ama kendi aralarında benim hakkımda konuşup gülüyorlardı. Bakışları bile bir tuhaftı. Bu da insanın psikolojisini oldukça bozuyor. Mevki’de iki trans’la karşılaştım onları görünce içim rahatladı. Benimle birlikte rapor alma sırası bekleyen bir eşcinsel daha vardı. Onunla birbirimize çok destek olduk, bir birimizden bu süreçte hiç ayrılmadık. Kolay bir süreç değildi ama kurtuldum ya çok mutluyum.


Etiketler: insan hakları, askerlik
İstihdam