21/05/2012 | Yazar: Esra Güleç

15 Mayıs Platformu tarafından düzenlenen Vicdani Ret Haftası etkinlikleri kapsamında ‘Kadınlar Savaşın Neresinde’ başlıklı bir panel gerçekleştirildi.

"Kadınlar Savaşın Tam Ortasında" Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
15 Mayıs Platformu tarafından düzenlenen Vicdani Ret Haftası etkinlikleri kapsamında “Kadınlar Savaşın Neresinde” başlıklı panel 19 Mayıs cumartesi günü İstanbul Makine Mühendisleri Odası'nda gerçekleştirildi.
 
Panele Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Ayşegül Altınay, vicdani retçi İnan Süver’in eşi Remziye Süver, vicdani retçi kadınlardan Canan Soylu ve Barış Annesi Döndü Ergin konuşmacı olarak katıldı.
 
Panelde savaşın, militarizmin kadınlar üzerindeki etkileri ve vicdani reddin barışa olan etkisi konuşuldu.
 
Akademisyen Ayşegül Altınay konuşmasını Sevgi Soysal’ın Yıldırım Bölge Kadınlar Koğuşu kitabından bazı bölümlere yer vererek toplum içerisinde kadınlara biçilen rollerin, kadını militarist bir yapı içine sürüklediğini anlattı.
 
Vicdani retçi İnan Süver’in eşi Remziye Süver ise yaptığı konuşmada eşinin nasıl sivil ölüme sürüklendiğini, eşinin yaşadıklarının beş kişilik bir ailenin hayatını fazlasıyla etkilediğini söyledi.
 
Vicdani retçi olamayacağını söyleyen Süver, “Bunun eşimin yaşadıklarıyla bir alakası yok, gerekirse elime silah alıp mücadele ederim. Çünkü ben Kürt olduğum için bile farklı aşağılamalara maruz bırakıldım, bu da benim düşüncelerimde etkili oldu.” dedi.
 
Vicdani retçi kadınlardan Canan Soylu ise konuşmasında kadınlar savaşın neresinde sorusuna “Kadınlar savaşın tam ortasında” diyerek cevap verdi.
 
Kadınların yaşam içerisinde maruz bırakıldıkları ayrımcılık nedeniyle toplumun dayattığı tektipleştirme politikalarının sonucu militarist bir yapı içerisinde daha çok ezilmekte olduğunu belirten Soylu, “Savaşların, ölümlerin acısını en çok kadınlar yaşıyor.” şeklinde konuştu.
 
Son olarak Barış Annesi Döndü Ergin ise askerliğin, savaşların, zulüm ve kandan başka bir şey olmadığını söyleyerek “Biz evlatlarımızın savaşlarla zulümlerle karşı karşıya kalmasını istemiyoruz. Ne bir asker ne de bir gerilla ölsün istemiyoruz. Kardeşi kardeşe öldürtmesinler artık.” diye konuştu.
 

Etiketler: insan hakları, askerlik
İstihdam