11/06/2012 | Yazar: Kaos GL

Kürtaj Yasağına Karşı Erkekler İstanbul’da Taksim’de eylem yaptı. Tünel Meydanı’ndan başlayıp İstiklal Caddesi’ni yaklaşık bir saatlik yürüyüşle kateden erkekler, kürtaj yasağına neden karşı olduklarını sloganlarla ifade etti.

Kürtaj Yasağına Karşı Erkekler bugün İstanbul Taksim’de bir kez daha yürüdü; erkekler ilk eylemlerini 5 Haziran akşamı yapmıştı.. Saat 14.00’te İstiklal Caddesi’nin tünel Meydanı’nda toplanan erkekler, üzerinde "Kürtaj yasağı kadına şiddettir" yazılı dövizin arkasında yürüyüşe başladı. 

Kortejin sadece erkeklerden oluştuğu eyleme kadınlar da destek verdi. "Erkek devlet elini kadınlardan çek", "Kürtaj yasağı cinayete teşviktir", "Sana ne Tayyip, sana ne" gibi sloganlarla başlayan yürüyüş kolu, Galatasaray Lisesi’ni geçtiği noktada "Erkekler buraya dayanışmaya" sloganı atılmaya başlandı.
 
Yol boyu genellikle alkış ve sözle destek gören erkeklerin çağrısına "Allahüekber" diyerek karşılık veren bir başka erkeğe kortejden " "Kürtaj Haktır, Uludere katliam" sloganıyla karşılık verildi.
 
Elli metre kadar sonra ise küçük bir grup halinde ters yönden başka bir yürüyüş yapan ülkücü grupla karşı karşıya gelindiğinde ise "Faşist devlet elini bedenimizden çek" sloganları yükseldi.
 
Bu iki kısa karşılaşma haricinde İstiklal Caddesi boyunca sokakları dolduran insanlar erkeklerin eylemini sempatiyle karşıladı. Kortejin iki yanından dağıtılan basın açıklamasını, erkekler kadar kadınlar da ilgiyle okudu.
"Sorumluluk al korun"
Kürtaj Yasağına Karşı Erkekler cadde boyunca  hemcinslerini korunmaya ve sorumluluk almaya, eril devletin erkeği olmamaya davet etti.
 
Yaklaşık bir saatte alınan İstiklal Caddesi’nin Taksim Meydanı çıkışında basın açıklaması okundu.
 
Basın açıklamasında erkeğin sorumluluğu ve kürtaj tartışmalarına müdahil olması gerektiği şu sözlerle savunuldu:
"Soruyoruz: Neden erkekler bu konuda kendi sorumluluklarıyla yüzleşmiyor? Halbuki konuşulması gereken şey kürtajdan da önce erkekler değil mi? Bir kadın neden kürtaj seçeneğine başvurmak durumunda kalır?
 
Biz erkeklerin kendi keyfimiz için korunma yöntemlerini üstlenmeyişimiz, kadınların bedenlerini kendimize ait görmemiz yüzünden değil mi? ... Kürtajı yasaklamak erkeklerin bu vurdumduymazlıklarına prim vermektedir. Kürtaj yasağı erkeklerin spermlerini sorumsuzca sağa sola saçabilecekleri, bunun sonuçlarıyla da sadece kadınların uğraşmak zorunda kaldığı zihniyetinin güçlenerek devam etmesidir. İktidarın istediği de tam da bu değil mi? Kadının daha fazla çocuk yaparak zorunlu askerlik yaparcasına, zorunlu annelik yaparak evde oturup çocuk büyütmesi, değil mi?"
 
Kürtaj Yasağına Karşı Erkekler’in basın açıklaması "Kadınlar özgür olmadan hiçbirimiz özgür değiliz" sloganıyla sona erdi. 

(bianet/Haluk Kalafat) 


Etiketler: insan hakları
İstihdam