19/08/2014 | Yazar: Murat Köylü

Kaos GL, ABD’li sivil toplum kuruluşu İnsan Hakları Kampanyası Vakfı’nın 2014 yılı Kurumsal Eşitlik Endeksi’ni Türkçe’ye çevirdi.

"Kurumsal Eşitlik Endeksi 2014" Türkçe’de Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kaos GL Derneği, ABD’li sivil toplum kuruluşu İnsan Hakları Kampanyası Vakfı’nın (HRC, Human Rights Campaign) 2014 yılı Kurumsal Eşitlik Endeksi’ni Türkçe’ye çevirdi.
 
ABD’de federal hükümet ve eyaletler düzeyinde verilen eşit evlilik mücadelesinin, Medeni Özgürlükler Birliği ile birlikte en etkin sivil aktörlerinden olan HRC, Kurumsal Eşitlik Endeksi’nin (Corporate Equality Index) belirli ve sürekli güncellenen standartları ve ölçütleri aracılığıyla, ABD şirketlerinde lezbiyen, gey, biseksüel ve trans eşitliğini izliyor.
 
İlki 2002’de yayımlanan endekse göre, 2014 Amerikan şirketlerinde LGBT eşitliği açısından "rekor bir yıl" olmuş. 
 

Bu yıl, Fortune 500 listesi şirketlerinden yüzde 91’i cinsel yönelim, yüzde 61’i ise cinsiyet kimliğini eşit istihdam ve ayrımcılık ile mücadele politikalarında açıkça koruma altına almış durumda. Ne var ki, trans geçiş sürecini tam sağlık güvencesine alan şirketlerin oranı yüzde 28’de kalmış.
 
Kurumsal Eşitlik Endeksi (CEI) kriterleri, Fortune 1000’deki ve American Lawyer dergisinin en çok kazanç sağlayan 200 hukuk firması listesindeki şirketlere ek olarak, değerlendirmeye tabi olmak istediklerini beyan eden 500 veya daha fazla tam zamanlı çalışana sahip ABD’li kar amaçlı özel sektör işverenlerini değerlendiriyor.
 
CEI kriterleri doğrultusunda hazırlanan yıllık rapor, büyük ABD firmalarının LGBT çalışanlar için kapsamlı politikalar, uygulamalar ve sosyal yardımlar benimsemeleri adına yol haritası hizmeti sunuyor.
 
2016 yılı endeksi ile birlikte, söz konusu şirketlerin hem ABD içindeki, hem küresel varlık ve operasyonlarındaki politikalar ve uygulamalar değerlendirmeye alınacak.
 
CEI kriterleri, beş temel pratik kazanımın elde edilmesini hedefliyor:
 
- Şirketler tarafından, aynı cinsiyetten hayat arkadaşlarına ve evli eşlere, eşit sosyal yardımlar ve desteklerin sunulmasını güvenceye almak
- Trans çalışanlara ve aile bireylerine karşı sosyal yardım ve sağlık güvencesi ayrımcılığını ortadan kaldırmak
- Şirketlerin LGBT meselesine dair kurumsal yetkinliklerini güçlendirmek
- Şirket bünyesinde LGBT çalışanların eşitliğine dair açık taahhüt gösterilmesini sağlamak
- Şirketlerin, LGBT eşitliğini baltalayacak iç ve dış etkinliklere girişmesini önlemek.
 
Türkiye’de doğrudan, ortaklık veya distribütörlük yolu ile faaliyet gösteren çok sayıda ABD menşeli şirketin değerlendirildiği Kurumsal Eşitlik Endeksi 2014’ün Türkçe çevirisinin dijital versiyonuna erişmek için lütfen tıklayınız.
 
İngilizce orijinal için HRC’nin internet sitesini inceleyebilirsiniz. Endeks’in basılı Türkçe versiyonunu edinmek için Kaos GL Derneği ile iletişime geçebilirsiniz.
 
*Söz konusu yayın Avrupa Birliği’nin, İsveç Uluslararası Kalkınma Teşkilatı’nın ve Özgürlük için Friedrich Naumann Vakfı’nın desteği ile çevrilmiş ve basılmıştır. 

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam