21/05/2012 | Yazar: Kaos GL

Gaziantep’te üniversite öğrencisi kız arkadaşını ’lezbiyen ilişkisi olduğu için’ öldürdüğünü söyleyen sanığa mahkeme ’Kişilerin doğal eğilimleri sanığı ilgilendirmez’ dedi.

"Lezbiyenlik Hafifletici Unsur Değildir" Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Gaziantep’te üniversite öğrencisi kız arkadaşını ’lezbiyen ilişkisi olduğu için’ öldürdüğünü söyleyen sanığa mahkeme ’Kişilerin doğal eğilimleri sanığı ilgilendirmez’ dedi.

 
Yeditepe Mahallesi’nde 3 yıldır arkadaşlık yaptığı, sınıf arkadaşı Gaziantep Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu 4’üncü sınıf öğrencisi Pınar Türkmen’i tabancayla öldürdüğü gerekçesiyle yargılanan Emrah Gümüş’ün, Gaziantep 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi ’ndeki yargılaması sona erdi. 
 
Sanık önceki duruşmalarda olduğu gibi, sevgilisi Pınar Türkmen ile 3 yıl ’karı-koca hayatı’ yaşadıklarını, cinayetten 6 ay önce ayrıldıklarını, bu ayrılıktan sonra ise Pınar’ın, çevresinde ’lezbiyen’ olarak tanınan F. T. ile arkadaşlık kurduğunu anlattı. 
 
Emrah Gümüş, "Kendisini F. ile arkadaş olursa aynı yakıştırmanın kendisine de yapılacağını belirterek uyardım. Bana, ’Seni ilgilendirmez. Benim başka bir evli erkek ile arkadaşlığım var. Masraflarımı o karşılıyor’ dedi. Ben de öfkelenip öldürdüm" diye konuştu. 
 
Pınar Türkmen ile lezbiyen ilişkisi olduğu öne sürülen F. T. ise ifadesinde, "Olaydan bir gün öncesinde de Emrah, Pınar’ın yanında beni tehdit etmiş ve beni öldüreceğini söylemişti. Pınar araya girerek sanığı uzaklaştırmıştı" dedi. 
 
’İYİ HAL İNDİRİMİ’ UYGULANDI 
Savunmaları, tanık ifadeleri ve dosyayı değerlendiren mahkeme heyeti, sanık Emrah Gümüş’ü önce ömür boyu hapis cezasına çarptırdı. Bu ceza sanığın duruşmadaki iyi hali dikkate alınarak 25 yıl ağır hapis cezasına indirildi. Ayrıca sanığa cinayetten önce iki kez silahlı tehdit suçundan 3 yıl 45 gün, ruhsatsız silah kullanmaktan 1 yıl 8 ay hapis cezası verildi. 
 
’CİNSEL YÖNELİMİ SANIĞI İLGİLENDİRMEZ’ 
Mahkeme heyeti kararında, sanığın öldürdüğü sevgilisinin kendisinden ayrılmasını içine sindirememesinin hayatın doğal akışında ve kendisini tahrik edici sözler olarak kabul edilse dahi, Pınar Türkmen’in 18 yaşından büyük, kendi kararlarını verebilecek, yaşamını değiştirebilecek erginlikte bir üniversite öğrencisi olduğunu vurgulayıp şu görüşleri belirtti: 
 
"Maktulün, kız arkadaşı olan Fidan isimli kadın ile arkadaşlığı konusunda ileri sürdüğü ispatlanamamış, ispatlansa dahi kişilerin kendi tercihleriyle açıklanabilecek doğal eğilimlerinin sanığı ilgilendirmeyeceği, maktulün de F. ile arkadaşlığı konusunda sanık tarafından yönlendirilemeyeceği, bu yöndeki yönlendirme ve baskıların süreklilik arz etmesi karşısında maktulün sanığa hitaben söylediği kabul edilebilecek sözlerin ise sanıktan gelen baskılara karşılık olduğu gözetildiğinden, sanık açısından haksız tahrik teşkil etmeyeceği, bu nedenle sanık lehine haksız tahrik hükümlerinin uygulanamayacağı sonucuna varılmıştır." 
 
MAHKEME BAŞKANI ’İYİ HAL İNDİRİMİ’NE ŞERH KOYDU 
Mahkeme Başkanı Süleyman Demirel iyi hal indirimi yapılarak zanlının ömür boyu ağır hapis cezasının 25 yıl ağır hapse indirilmesine şerh koydu. Demirel şerh nedenini, "Duruşma sırasında duruşma disiplinini bozmamış olması tek başına iyi hal indiriminin uygulanması için yeterli kabul edilemez" şeklinde açıkladı.

http://www.kaosgl.org/sayfa.php?id=6529


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
nefret