26/04/2016 | Yazar: Gözde Demirbilek

Kadın Medya Okulu’nda bu hafta alternatif medya için aktivist müdahaleler konuşuldu.

"Medyaya kızma, medya ol!" Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kadın Medya Okulu’nda bu hafta alternatif medya için aktivist müdahaleler konuşuldu.

Kaos GL Derneği ve Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi ortaklığında düzenlenen; kadınların cinsiyetçi, heteroseksist medyayı konuştukları Kadın Medya Okulu, beşinci haftasını geride bıraktı.

Kadın Medya Okulu’nun beşinci haftası Yrd. Doç. Dr. Gülsüm Depeli’nin katkılarıyla gerçekleşti.

Gülsüm Depeli “Alternatif Medya; Aktivist Müdahaleler” konulu sunumunda anaakım medyadan izole yaratılan medya organlarında yayın dilinin hiçbir zaman tarafsız olamayacağına dikkat çekti.

“Yeni medyayla birlikte aslında herkes birer aktivist konumunda artık. Aktivizm yaparken tarafsız olma gibi bir vaadiniz olamaz. Bir şeyin tarafı olduğunuz için aktivist olmuş ve hak savunuculuğu yapıyorsunuzdur.”

"Medyaya kızma, medya ol!"

“Yeni teknoloji çağında yaşadığımız için artık bilgiye ulaşmak çok kolay. Fakat bilginin kanıtlanabilirliği yönünde aynı şeyi söylemek mümkün değil. Belli bir konuyla ilgili çok fazla kanaldan birbiriyle örtüşmeyen bilgiyle karşılaşıyoruz. Çünkü öyle ya da böyle hepimiz bir şekilde sosyal medya kullanıyor, bir şey duyduğumuzda ilk olarak ona saldırıyoruz. Gördüğümüz üsluplar her zaman istediğimiz gibi olmuyor hatta çoğunlukla tam da eleştirdiğimiz yerden bizi vuruyor. Burada medyaya kızmamak, kendi medyasını yaratabilir hâle gelmek önemli. Eğer taşıdığımız ya da aktivizmini yapmak istediğimiz kimliklerle ilgili yanlış haberler yapıldığını düşünüyorsak, insanların alternatifini okuyabileceği bir platform yaratma görevi burada bize düşüyor.”

“Bir medya yaratamıyorsak da mevcut medya organlarını mutlaka inceleyip raporlamak, alternatif medyayla ilgili klavuzlar hazırlayabiliriz. Kaos GL, bunu uzun yıllardır yapıyor. Eminim ki, raporlarından ve klavuzlarından birçok muhalif yayın organı yararlanıyor. Klavuzlara ulaşamayanlar için kurulan haber dilini incelemek bile yeterli olabilir. Uzak olduğumuz ya da yeterince bilgi sahibi olmadığımız konular için, bu konuyla ilgili uzman ve hatırı sayılır kurumlardan yardım almak önemli.”

"Kadınlar videoyu ele geçiriyor"

“Video aktivizm alanı, ilk zamanlarında tıpkı diğer alanlarda olduğu gibi kadınları dışarıda bırakacak biçimde şekilleniyor. Toplumsal cinsiyet normlarına dayanarak kameranın ağır olması, kamerayı ancak güçlü erkeklerin taşıyabileceği; yine olası bir tehlike anında kadınların “kaçamayacağı”, şiddete dayanamayacak kadar naif olmaları gibi cinsiyetçi söylemlerle kadınların video aktivizm alanından uzaklaştırılmaya çalışıldığını görürüz. Sonra bir grup feminist, kamerayı ele geçirir ve hikâye değişmeye başlar. Çünkü kadınlar, kendi yönlerinden kendi seslerini duyurabilirler artık.”

“Kadınların ele geçirmesi şu yönden özellikle etkili oldu: Medyaya baktığımızda kadın bedenini hep parçalar hâlinde görürüz. Dudak, göz, el, ayak aklınıza ne gelirse kadın bedeni parçalanmış halde kurgu içine oturtulur. Aynı şey erkekler için geçerli değildir, reklamlarda ya da tanıtım filmlerinde erkekleri hep bir bütün hâlinde izleriz. Bu büyük bir mesaj, kadının kolay parçalanabilirliği karşısında erkeğin darbe almaz, zarar görmez görüntüsü toplumsal cinsiyeti yeniden üretir. Bu yüzden kadınlar videoyu iyi ki ele geçirmişlerdir!”

Kadın Medya Okulu nasıl bir program? 

Program ana akım medya eleştirilerinden medyanın cinsiyetçiliğine, ifade özgürlüğü tartışmalarından alternatif medya pratiklerine, haber yazım atölyesinden muhabirlik deneyimlerine; kadınların mevcut medyayı tartışacakları ve kendi medya dillerini kurgulayacakları atölyelerden oluşuyor.

Kadın Medya Okulu programının 30 Nisan Cumartesi günü buluşması için son başvuru tarihi: 29 Nisan Cuma 2016.

Kontenjan: 25 Kişi

Kayıt İçin: kkm@kaosgl.org adresine niyet mektubu ve iletişim bilgilerinizi yollamanız yeterli. (Her atölye için ayrı başvuru alınacak)

27 Mart Pazar, 13.00-17.00

Anaakım Medya: İktidar, Mülkiyet Ve Güç Yapıları: Doç. Dr. Gülseren Adaklı

Medya İdeoloji, Kuramlar: Yrd. Doç. Dr. Şerife Çam

3 Nisan Pazar, 15.00-17.00

Medyanın Cinsiyeti, Cinsiyetçiliği, Cinsiyetçi Dil İle Mücadele: Prof. Dr. Funda Şenol Cantek

10 Nisan Pazar, 15:00–17.00 

Medyanın Homofobisi/Transfobisi, Cinsiyetçi Dili: Selen Doğan

Medya da Lezbiyen Biseksüel Kadınların Temsili: Çiçek Tahaoğlu

17 Nisan Pazar, 15.00-17.00

Medya, İfade Özgürlüğü, Nefret Söylemi: Doç. Dr. Zeynep Özarslan

24 Nisan Pazar, 15.00-17.00

Alternatif Medya; Aktivist Müdahaleler: Yrd. Doç. Dr. Gülsüm Depeli

30 Nisan Cumartesi, 15.00-17.00

Haber Yazımı Atölyesi, Söyleşi Teknikleri: Prof. Dr. Funda Şenol Cantek

8 Mayıs Pazar, 15.00-17.00

Söylem ve Etik İlkeler: Prof. Dr. Mine Gencel Bek

29 Mayıs Pazar, 13.00-17.00

LGBTİ Gazetecilik, Muhabirlik Deneyimleri, Deneyimlerin Çoğaltılması: Ar. Gör. Dr. İdil Engindeniz Şahan, Yıldız Tar

Yeni Medyada Etik Sorunlar: Prof. Dr. Mutlu Binark

Yeni Medya Koşullarında Yeni Medya Okuryazarlığı: Arş. Gör.Şule Karataş

Program kadınların katılımına açık ve ücretsizdir.

*Bu program, Sivil Düşün AB Programı Aktivist Desteği kapsamında Avrupa Birliği desteği ile hazırlanmıştır.

İlgili haberler:

Kadın Medya Okulu için zil çaldı!

Kadın Medya Okulu başladı: Kadın, şiddetin kurbanı olarak resmediliyor

"Gazete karikatürcülüğü kadın ve trans düşmanlığından beslenir"

"Medyayı hem kullanıyor, hem mücadele veriyoruz"

"Söylem çok önemlidir, öneylem değeri taşır"


Etiketler: kadın
nefret