11/04/2016 | Yazar: Melahat D

Kadın Medya Okulu’nda bu hafta medyanın homofobi ve transfobi ekseninde cinsiyetçi dili ve medyada eşcinsel-biseksüel kadınların temsili konuşuldu.

"Medyayı hem kullanıyor, hem de mücadele veriyoruz" Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kadın Medya Okulu’nda bu hafta medyanın homofobi ve transfobi ekseninde cinsiyetçi dili ve medyada eşcinsel-biseksüel kadınların temsili konuşuldu.

Kaos GL Derneği ve Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi ortaklığında düzenlenen; kadınların cinsiyetçi, heteroseksist medyayı konuştukları Kadın Medya Okulu, üçüncü haftasını geride bıraktı.

Kadın Medya Okulu’nun üçüncü haftası Uçan Süpürge genel yayın yönetmeni Selen Doğan ve Bianet’in kadın ve LGBTİ editörü Çiçek Tahaoğlu’nun katkılarıyla gerçekleşti.

Selen Doğan “Medyanın Homofobisi/Transfobisi, Cinsiyetçi Dili” konulu sunumunda cinsiyetçiliğin, medyanın gelişmemesine bağlı olduğuna dikkat çekti.

“Tek kanallı bir iletişim dünyası vardı 80’lerde ve 90’larda… Yayın organlarının çoğalmaya başlamasıyla rekabet ortamı doğmaya başladı. Medyanın dinamiğine, içeriğine erkekler karar verirken kadınlar birer resim haline getirilmeye başlandı. Medyada rol temsili misal kadınlar karşımıza en çok nasıl çıkıyor? Arzu nesnesi kadın, fedekar kadın, makbul kadın, titiz ev hanımı kadını… Siyaset ve iş dünyasında ise bir kadının medyaya çıkması için “tuttuğunu koparan” olarak kendini göstermesi gerektiğine şahit olduk birlikte.”

Hem kullanıyor hem mücadele ediyoruz

“Medya bizim için en çok aramızda ki ilişkilerin demokratik olacağını inandırmak açısında önemli. Hepsinin bir arada temsil edildiği savaş için değil barış için temsil edilmesini istiyoruz. Tam da böyle olmadığı için mücadele aracı aslında. Şiddet ve ayrımcılıkla sözümüzü örgütlemek birbirimizi için medyaya ihtiyacımız var ve medya dostumuz olmadığı için mücadele alanımız. Hem kullanıyor hem mücadele ediyoruz.”

“Erkeklerin mitine sıkı sıkıya sarılmış bir alan: Spor haberleri… Kendi sinemamızdan sokağımızdan alışığız. Küçük düşürmek aşağılamak için bir imge kadın kılığına sokulduğunda cinsiyetçilik yeniden üretilmiş olur. Kadın kılığıyla üretilen mizahın doğru olmadığını, yapanlara anlatmak gerek. Yaptığı şeyin bedelini ödetmek kadın kılığına sokmakla olabilir mi? Üstelik o takımı destekleyen binlerce kadın taraftara rağmen.”

Selen Doğan’ın sunumu, haber örneklerinin katılımcılarla interaktif bir biçimde yorumlanmasıyla sona erdi.

LGBTİ’lerin haberciliğini takip ederek öğreniyoruz nasıl cinsel kimlik haberi yazacağımızı

Bianet’in kadın ve LGBTİ haberleri editörü Çiçek Tahaoğlu, “Medyada Lezbiyen Biseksüel Kadınların Temsili” başlıklı sunumunda LGBTİ haber portallarından yararlanmak ve yararlanırken birden fazla kanaldan kullanılan dilin teyit edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

“Biz LGBTİ temalı bir haber yaparken aslında LGBTİ yayın organlarını inceliyoruz önce, LGBTİ haberciliğini takiple olması gereken dili fark edebiliyoruz. Çoğu zaman “Kaos GL gibi yapıyorsunuz haberleri” diyebiliyorlar. Yakın ama aynı değil aslında. Kaos GL, LGBTİ’lere yönelik haber yapıyor kendi sözünü üretmek için. Biz de aynı şekilde kitleye göre haber yazıyoruz. İroni ve eleştiri olarak attığım başlık yaygın medyada başka bir şeye dönüşebiliyor. Misal “Trans seks işçilerinin öldürülmek hayatının parçası” gibi haber yazılmıştı. Yaşam ihlalini, riskini işaret etmek istedik. Okuyucunun nasıl algılanacağını bilerek bu başlığı attık. Ama başka bir yayın organında tekrar gözden geçirdim ve gördüm ki LGBTİ haberciliği ile medyaları arasında da fark olabiliyor.”

Varoluş vurgusu değil, fantezileştirme var

“Medyada maalesef böyle bir temsil yok. Enine boyuna düşünülmüş haberler değil hiçbiri. GoogleNews’de çıkan haberlerde de görebiliyoruz… Lezbiyen kadın foto-galerisi oluşturulmuş ve cinsel fantezi objesi olarak sunuluyor. Medyada lezbiyen kadınların varoluşlarına dair değil, fantezileştirildiği haberlerle karşılaşıyoruz. Biseksüellik tamamen fantezi konusu edilebiliyor yine bu haberlerde. Kadın kadına ilişki içinde erkek kendi yerini arama haddini biseksüellik üzerinden tanımlayabiliyor.”

“İlk lezbiyen cinayeti olarak servis edilen haber misal, kadınların isim ve fotoğrafları birlikteyken yüzü açık gösterilmesi aslında ne kadar da taraflı olduğunu gösterir. HaberTürk bu konuyla ilgili foto galerisi yaptı. Neden? Çünkü ifşa etmek istiyorlar. Tüm haber boyunca polis tutanakları ve kendi yaklaşımları üzerinden bilgi verirken, katil erkek olduğunda masum hetero, ahlaklı erkek imajı çiziliyor.”

Fotoğraflar: Behiye Erinç Taş

Kadın Medya Okulu nasıl bir program? 

Program ana akım medya eleştirilerinden medyanın cinsiyetçiliğine, ifade özgürlüğü tartışmalarından alternatif medya pratiklerine, haber yazım atölyesinden muhabirlik deneyimlerine; kadınların mevcut medyayı tartışacakları ve kendi medya dillerini kurgulayacakları atölyelerden oluşuyor.

Kadın Medya Okulu programının 17 Nisan Pazar günü buluşması için son başvuru tarihi: 16 Nisan Cumartesi 2016.

Kontenjan: 25 Kişi

Kayıt İçin: kkm@kaosgl.org adresine iyi niyet mektubu ve iletişim bilgilerinizi yollamanız yeterli. (Her atölye için ayrı başvuru alınacak)

27 Mart Pazar, 13.00-17.00

Anaakım Medya: İktidar, Mülkiyet Ve Güç Yapıları: Doç. Dr. Gülseren Adaklı

Medya İdeoloji, Kuramlar: Yrd. Doç. Dr. Şerife Çam

3 Nisan Pazar, 15.00-17.00

Medyanın Cinsiyeti, Cinsiyetçiliği, Cinsiyetçi Dil İle Mücadele: Prof. Dr. Funda Şenol Cantek

10 Nisan Pazar, 15:00–17.00 

Medyanın Homofobisi/Transfobisi, Cinsiyetçi Dili: Selen Doğan

Medya da Lezbiyen Biseksüel Kadınların Temsili: Çiçek Tahaoğlu

17 Nisan Pazar, 15.00-17.00

Medya, İfade Özgürlüğü, Nefret Söylemi: Doç. Dr. Zeynep Özarslan

24 Nisan Pazar, 15.00-17.00

Alternatif Medya; Aktivist Müdahaleler: Yrd. Doç. Dr. Gülsüm Depeli

30 Nisan Cumartesi, 15.00-17.00

Haber Yazımı Atölyesi, Söyleşi Teknikleri: Prof. Dr. Funda Şenol Cantek

8 Mayıs Pazar, 15.00-17.00

Söylem ve Etik İlkeler: Prof. Dr. Mine Gencel Bek

29 Mayıs Pazar, 13.00-17.00

LGBTİ Gazetecilik, Muhabirlik Deneyimleri, Deneyimlerin Çoğaltılması: Ar. Gör. Dr. İdil Engindeniz Şahan, Yıldız Tar

Yeni Medyada Etik Sorunlar: Prof. Dr. Mutlu Binark

Yeni Medya Koşullarında Yeni Medya Okuryazarlığı: Arş. Gör.Şule Karataş

Program kadınların katılımına açık ve ücretsizdir.

*Bu program, Sivil Düşün AB Programı Aktivist Desteği kapsamında Avrupa Birliği desteği ile hazırlanmıştır.

İlgili haberler:

Kadın Medya Okulu için zil çaldı!

Kadın Medya Okulu başladı: Kadın, şiddetin kurbanı olarak resmediliyor

"Gazete karikatürcülüğü kadın ve trans düşmanlığından beslenir"


Etiketler: kadın
nefret