06/04/2012 | Yazar: Kaos GL

"Keep the River on Your Right" (Nehri Sağına Al) adlı LGBT ve antropoloji içerikli belgesel film 6 Nisan’da Mithat Alam Film Merkezi’nde gösterilecek.

"Nehri Sağına Al" Mithat Alam Film Merkezi’nde Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Keep the River on Your Right" (Nehri Sağına Al) adlı LGBT (ve antropoloji) içerikli belgesel film 6 Nisan Cuma saat 18.00’de, Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi’nde:
 
2000 yapımı, 93’, Türkçe Altyazılı İngilizce.
-----------------------------------------------------------
Otuz üç yaşındaki New Yorklu Yahudi eşcinsel ressam Tobias Schneebaum, 1955’te Fulbright bursiyeri olarak gittiği Peru’da, Harakambut adında bir kabilenin yanında yedi ay kalır. Bu toplumun temelini, doğup büyüdüğü Batı dünyasında ender rastlanan şefkat ve merhamet gibi insani duygular oluşturmaktadır. Tobias, eşcinsellik ve yamyamlık da içeren Peru deneyiminin ardından Amerika’ya dönse de, New York’un şaşaalı galerilerine asla dönemeyecektir. 1970’lerde, bu kez Yeni Gine’de, biseksüelliğin norm sayıldığı Asmat kabilesinin yanında sanat tarihi ve antropoloji alanlarına yönelir. 2000 yılında, yönetmen ve yapımcı David ve Laurie Gwen Shapiro kardeşler, yıllar önce yaşamını kökten değiştiren deneyimlerinin izini bir kez de bizim tanıklığımızda sürmek için 78 yaşındaki Parkinson hastası Tobias Schneebaum’u Peru ve Yeni Gine’ye yeniden gitmeye ikna ediyorlar. Böylelikle, dokunaklı kavuşma hikâyelerine bizi de ortak ediyorlar. “Nehri Sağına Al”, yaşama mizah ve serinkanlılıkla bakan, dürüst, cana yakın, olağandışı bir adama dair, antropoloji, toplumbilim, sanat ve cinsellikten de nasibini almış olağandışı bir belgesel.
 
Filmin aldığı bazı ödüller:
-----------------------------------
En İyi Belgesel; Hamptons Uluslararası Film Festivali, 2000.
Özel Jüri Ödülü; IDFA – Amsterdam Uluslararası Belgesel Festivali, 2000. 
Seyirci Ödülü, Özel Eleştirmen Ödülü; Los Angeles Bağımsız Film Festivali, 2000.
Mansiyon, Seyirci Ödülü, Docfest New York Uluslararası Belgesel Festivali, 2000.
Audience Citation (Halk Ödülü), Seattle Uluslararası Film Festivali, 2000.
Truer Than Fiction (Kurgudan Gerçek) Ödülü; IFP Independent Spirit (Bağımsız Ruh) Ödülü, 2001.
En İyi Belgesel; Newport Beach Film Festivali, 2001.
 
 

Etiketler: kültür sanat
İstihdam