09/04/2012 | Yazar: Nilay Vardar
"İnternet yaşamdır" sloganıyla düzenlenen İnternet Haftası’nda, sivil toplum örgütleri, Kullanıcı Hakları Bildirgesi yayınlayarak "İnternete erişim temel bir haktır" dedi.
9-22 Nisan İnternet Haftası nedeniyle, sivil toplum örgütleri, Kullanıcı Hakları Bildirgesiyayınlayarak, "İnternete erişim temel bir haktır, internet’te sansür İnternet kullanıcılarının bilgiye erişim hak ve özgürlüğünü ihlal eder" dedi.
Türkiye’ye internet 12 Nisan 1993’te geldi. Bir üniversite projesi olarak başlayan internetin o zamanki bağlantı hızı 64 Kilobayttı.
1998’de tam anlamıyla genel kullanıma geçildi; o günden beri de nisanın ilk iki haftası "İnternet haftası" olarak kutlanıyor.
Türkiye’de internet kullanımı yaklaşık yüzde 45. Birleşmiş Milletler’in araştırmasına göre, Türkiye internet kullanımında 80. sırada.
İnternet ücretinin pahalılık sıralamasına bakıldığında ise sabit hatta Türkiye 89. sırada, GSM’den internet kullanımında ise 112. sırada.
"İnternet sokak gibidir"
Bu yıl 15.si düzenlenen İnternet Haftası’nın sloganı: "İnternet yaşamdır"
Makine Mühendisleri Odası’nda yapılan basın toplantısında konuşan İnternet Teknolojileri Derneği’nden Mustafa Akgül, Türkiye’de devletin internete sansür uygulamasına dikkat çekti.
"Sloganımızda da belirttiğimiz gibi internet yaşamdır, sokaktır. Nasıl ki sokakta suç unsurları ile karşılaşma riski varsa, internet için de bu geçerlidir. Ancak bunu engellemenin yolu, ifade özgürlüğünü ortadan kaldıracak şekilde yasak getirmek değil. Eğitim ve bilinçli kullanım teşvik edilmeli."
"15-20 bin site yasaklı"
Dünyada 613 milyon web sayfası olduğunu hatırlatan Akgül, "güvenli internet filtre" sistemi ile bu sitelerden devletin kendine göre "zararlı" gördüklerini yasakladığını ancak hangi siteyi, hangi kıstasa göre yasakladığını kimsenin bilmediğini söyledi.
Şu anda 15-20 bin civarında sitenin yasaklı olduğu tahmin ediliyor.
Akgül, bazı ülkelerin internete erişim hakkını anayasalarında "temel hak" olarak güvence altına aldığını belirterek Türkiye’de yapılacak yeni anayasada internete erişimin bir hak olarak girmesi talebinde bulunduklarını söyledi.
14 maddelik bildirge
Kullanıcı Hakları Bildirgesi’ni, Elektrik Mühendisleri Odası, Alternatif Bilişim Derneği,İnternet Teknolojileri Derneği, Linux Kullanıcıları Derneği, Sansüre Sansür, Pardus Kullanıcıları Derneği, Ankara Barosu Bilişim Kurulu ve Korsan Parti Hareketi hazırladı.
14 maddelik bildirgede, internete erişimin temel bir hak olduğu, devletin ücretsiz ya da en az bedeller karşılığında herkesin internete erişimini sağlamakla ve gerekli yasal düzenlemeler ve icra organlarıyla bu hakkı güvence altına almakla yükümlü olduğu belirtildi.
"Sansürsüz internet her yurttaşın hakkıdır" denen bildirgede, internete devlet denetimi ve gözetiminin, ifade ve örgütlenme özgürlüğünün önündeki en büyük engel olduğu ifade edildi.
Bildirgede, internetin örgütlenme hakkının asli bir parçası olduğu ve bu hakkın kısıtlanamayacağı ve kimsenin kimliğini açıklamaya zorlanmayacağının altı çizildi. (bianet)
Etiketler: medya