10/02/2012 | Yazar: Kaos GL

Sevag İçin Adalet Girişimi, 24 Nisan’da öldürülen Sevag Balıkçı için bir basın toplantısı düzenledi ve Sevag’ın ırkçı bir cinayet sonucu öldürüldüğü ifade edildi.

"Sevag Irkçı Hislerle Öldürüldü" Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Sevag İçin Adalet Girişimi, Ermeni soykırımının 96. yıldönümünde, 24 Nisan 2011’de askerlik yaptığı Batman’ın Kozluk ilçesi Gümüşörgü Jandarma Karakolu’nda öldürülen Sevag Balıkçı için bir basın toplantısı düzenlendi.
 
Sevag Balıkçı’nın ailesinin yanı sıra, Ufuk Uras, Garo Paylan, Arat Dink, Yasemin Göksu, Kerem Kabadayı ve Hrant Dink’in eşi Rakel Dink’in de katıldığı basın toplantısında Ufuk Uras kısa bir konuşma yaptı.
 
Uras, Sevag’ı öldüren tutuksuz sanık Kıvanç Ağaoğlu’nun 13 Şubat Pazartesi günü Diyarbakır Askeri Mahkemesi’nde yargılanmaya devam edileceğini hatırlatarak, "Bizler Sevag’ın katilinin elini kolunu sallayarak sokaklarda dolaşmasını kabullenemiyoruz. Katilin tutuklanmasını, cinayeti ve tek bir kalıptan çıkmış ifadeleri yönlendiren şebekenin ortaya çıkarılmasını istiyoruz" dedi.
 
"Bir buçuk milyon üzerine ’artılar’ olmasın"
Cinayet tarihine, öldürülen ve öldüren kişilerin kimliklerine bakıldığında, olayın münferit olmayan, kararlaştırılmış ve örgütlenmiş bir cinayet olduğunun anlaşıldığını söyleyen Uras, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı "dindar-tinerci gençlik" tartışmasına atıfta bulunarak, "Bu nesil dindar mı tinerci mi olur bilmem ama katil bir nesil olmasın istiyoruz" dedi.
Uras, Sevag Balıkçı davasının askeri mahkemede görülmesini de eleştirerek askeri mahkemelerin bu gibi davalarda taraf olduğunu söyledi.
 
"40 yıl ceza alan Büyükanıt’ın ’iyi çocuklarını’ beraat ettiren askeri mahkemeler değil miydi?"
 
"Kan dediğimiz vücuttaki sıvıdan başka övüncü olmayan bir toplum istemiyoruz" diyen Uras, sözlerine şöyle devam etti:
 
"Bir buçuk milyon artı Hrant, artı Sevag... Daha fazla ’artılar’ olmasın istiyoruz. O yüzden AKP’siyle, CHP’siyle, MHP’siyle bugün de devam eden İttihat Terakki mirasıyla yüzleşmenin önemli bir yollarından biri Sevag cinayetinin adalet ve vicdanları rahatlatacak şekilde aydınlatılması gerektiğini düşünüyoruz.
 
"Egemen Bağış, İsviçre’de ’Soykırım yok, tutuklayın da görelim’ demişti. Biz de ’Burnunuzun dibinde cinayet var, tutuklayın da görelim’ diyoruz."
 
"Tanık ifadelerine müdahale ediliyor"
Sevag İçin Adalet Girişimi adına hazırlanan basın açıklamasını sanatçı Kerem Kabadayı okudu.
 
Basın açıklamasında, Sevag’ın hayatını korumakla sorumlu olan komutanların, sorumluluklarını yerine getirmedikleri gibi tanıklar üzerinde baskı kurduğu ve ifadelerini yönlendirdiği iddia edildi.
 
Cinayetin ardından birbiriyle çelişen iki farklı tutanak düzenlendiğinin ifade edildiği açıklamada, ilk tutanaktaki tanık ifadelerinin birbiriyle çelişkili ve belirsiz olduğu, aynı gün içerisinde düzenlenen ikinci tutanakta ise ifadelerin tek bir ağızdan söylenmiş gibi olduğuna dikkat çekildi.
 
"Cinayet üzerine askeri yetkililer tarafından hazırlanan iki tutanak da Sevag’ın kasten değil, kaza sonucu hatta arkadaşıyla şakalaşırken vurulduğunu ileri sürüyordu."
 
Halil Ekşi adlı tanığın daha önce verdiği tanık ifadesini değiştirdiğinin ve sanık Kıvanç Ağaoğlu’nun silahı doğrultup ateş ettiğini söylediğinin vurgulandığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
 
* Tutanak rezaleti gösteriyor ki Sevag’ın hayatını koruması gereken komutan, bunu yapmadığı gibi tanıklar üzerinde baskı kurmuş ve cinayeti örtbas etmeye kalkmıştır.
* Cinayetin tanıkları üzerinde baskı kuran sadece komutan değildi. Katilin ailesi ve yakınları da tanıklar üzerinde baskı kurdu. Vicdanı elvermeyen ve cinayeti gördüğünü itiraf eden tanık, katilin bir yakınının kendisini yönlendirdiğini söyledi.
* Ortada bir cinayet varken, tanıklar baskıyla susturuluyorken mahkeme katili tutuklamaya gerek görmedi.
 
"Ermeni gençler tehdit altında"
Açıklamada cinayetin 24 Nisan’da gerçekleştiğinin altı çizilerek, Sevag’ın Ermeni olduğu için öldürüldüğü ve davaya müdahale edilerek katili ve cinayeti örtbas etmek isteyenlere dokunulmadığı belirtildi.
 
"Bu ırkçı nefret cinayeti cezasız kaldığı sürece, Ermeni gençlerin hayatı tehdit altındadır. Sevag için adalet sağlanmadığı sürece nefret iklimi devam edecek ve yeni cinayetler işlenecektir."
 
Sevag Balıkçı’nın kasten öldürüldüğünün tanık ifadesiyle kayıtlara geçmesine rağmen mahkemenin sanık Kıvanç Ağaoğlu’nu hala tutuksuz yargıladığına dikkat çekilen açıklamada 13 Şubat’ta gerçekleşecek duruşmada Sevag için adaletin sağlanmasının talep edildiği ifade edildi. (Ekin Karaca/bianet)

Etiketler: insan hakları
İstihdam