05/08/2015 | Yazar: Hakan Özkan

Siteler Önder Mahallesi’nde yaşayan Suriyeli mülteciler yaşadıkları yerlerden çıkarılıyor. Bölgede yaşayan Suriyeliler elektrik ve su kesintisine rağmen evlerini terk etmiyor.

"Suriyeli mülteciler rant dolayısıyla mağdur ediliyor" Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Siteler Önder Mahallesi’nde yaşayan Suriyeli mülteciler yaşadıkları yerlerden çıkarılıyor. Bölgede yaşayan Suriyeliler elektrik ve su kesintisine rağmen evlerini terk etmiyor.

Danıştay’ın kentsel dönüşüm iptal kararına rağmen yol genişletme bahanesi ile bölgedeki evler Belediye Encümen kararı ile yıkılıyor. Ankara Barosunun oluşturduğu heyet, bugün bölgede yaşayan mültecilerin evlerinde ziyarette bulundu. Kaos GL Derneği'nden Av. Hayriye Kara’nın dâhil olduğu heyet, bölgedeki son durum hakkında raporlama çalışması yapacak. Cuma gününden beri elektrik ve suyun da kesik olduğu mahallede yaşayanların çoğunluğu taşınmışken, maddi durumu kötü olan birçok Suriyeli zor koşullara rağmen devam ediyor.

"Suriyeli mülteciler rant dolayısıyla mağdur ediliyor"

Mahalle esnafından alınan bilgiye göre; bölgedeki kentsel dönüşüm çalışmalarının geçen sene başladığı ancak geçen hafta Belediye Encümen kararı ile boşaltma anonsları yapıldığı öğrenildi. Bölgedeki mültecilerin rant dolayısıyla mağdur edildiğini belirten esnaflar, Suriyeli mültecilere, yakın çevrede ev verilmediği, verilen evlerin ise fahiş fiyatlardan kiralandığı söyledi. Mülk sahiplerinin depozito aldığı ve bu depozitolarının da iade edilmediği biliniyor. Bölgeye yerleşen Suriyeliler arasında 40 kişiye kadar bir evde yaşayanlar mevcut.

Battalgazi Mahallesi Muhtarı Bayram Daşkıran bölgedeki yıkımı KaosGL.org’a şöyle değerlendirdi:

“Bu bölgede artık mülk sahipleri kalmadı. Hepsi evlerini Suriyeli mültecilere vererek Karapürçek gibi bölgelere taşındılar. Bölgedeki Suriyeliler mağdur durumda. Burada elektrik ve su olmadan yaşıyorlar, bazıları evlerinden zorla çıkarılıyor. Evlerinden köpeklerle atılanları biliyoruz. Önce Türkçe anonslar, son 3 gün Arapça anons yapıldı. Bölgedeki elektrik telleri kesildi. Yapılan yardımlar bir iki kurumun öncülüğünde yapılıyor. Önder Vakfı, sağlık hizmeti de dâhil birçok hizmeti karşılamaya çalışıyor. Mahalle muhtarlarına valilikten gelen kararla birlikte, biz bölgede tespit yapmak için evrak toplamaya çalıştık ancak Suriyeli bölge halkı bize evrak vermedi. Kendi aralarında, ‘Türkiye’ye kaçanlar Suriye tarafından tespit ediliyor’ gibi dedikodular var. Mülk sahipleri ve kiracılara Belediye yardımı yapılacak, ancak Suriye mülteciler geri gönderiliriz korkusuyla haklarını aramıyor”

Bölgede yaşayan mülteci kadınlar ise, evlerin kirasının yüksek olduğunu, Suriyeli erkeklerin Sitelerdeki mobilyacılarda çalıştığını ancak bazılarının çok uzun süre para alamadığını belirtti. İşe giren erkek mültecilerin, yine çok düşük fiyatlardan çalıştırıldığı belirtildi.

Ankara Barosunun oluşturduğu heyetin yaptığı ev ziyaretlerinde mültecilerin çok zor koşullarda fazla sayıda insanla yaşadığı görüldü. Sağlık hizmetine erişmekte zorlanan mülteciler, zorlu koşullarda yıkılacak evlerde barınmaya çalışıyor. Birçok mülteci ise, Pazar alanı ve parklarda geceliyor.

Bölgeyi maddi sebeplerden dolayı terk edemiyorlar

Evlerinden çıkarılmaya çalışılan mülteciler Belediyenin Encümen kararına ve kesintilere rağmen, maddi durumlarından dolayı evlerini terk edemeyeceğini söylüyor. Çok sayıda çocuk ve mülteciyle beraber tek göz odalarda kalan mülteciler, yeni yaşam alanları talep ediyor.

Ankara Barosu’nun oluşturduğu heyet, bölgedeki mevcut durumu raporlayacak ve Baro’nun bölgeye dair çalışmaları rapordan sonra netlik kazanacak.


Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam