19/03/2012 | Yazar: Kaos GL

Ünlü şarkıcı Shakira, Halepçe katliamını kınamak için albümünde iki Kürtçe parçaya yer verecek. Parçayı Shakira ve Kürt sanatçı Hemin Xalid Kürtçe, İngilizce ve İspanyolca okuyacak.

Ünlü şarkıcı Shakira, Halepçe katliamını kınamak için albümünde iki Kürtçe şarkıya yer verecek.
 
Halepçe’de 1988’de yaşananları protesto etmek için yapılan şarkıları Shakira ve Kürt sanatçı Hemin Xalid Kürtçe, İngilizce ve İspanyolca okuyacak.
 
Saddam yönetiminin Enfal adını verdiği kanlı operasyonda kimyasal gaz kullanılmış ve binlerce Kürt katledilmişti.

Erbil ajanslarına düşen habere göre aslen Lübnanlı olan Shakira Kürtler arasında Doşke ismiyle tanınan ve Amerika’da yaşayan Hemin Xalid ile düet yapacak. Xalid, Kürtler’e karşı yapılan katliamları kınamak için Shakira’nın düeti kabul ettiğini söyledi.

Xalid, Halepçe üzerine seslendirecekleri Kürtçe parçanın isminin "Helepçe’y" Gul" olduğunu, Enfal üzerine seslendirecekleri parçanın İngilizcesinin ise "This Time For Kurdistan" olduğunu açıkladı.
 
Halepçe’de ne oldu?
İran-Irak Savaşı sırasında, Saddam Hüseyin, 1986-1988’de Irak’ın kuzey bölgesindeki Kürtlere karşı El-Enfal Harekatı adlı bir operasyon düzenledi.
 
1988 Mart ayı ortalarında İran ordusu Halepçe kasabasına girdi. Hüseyin bunun üzerine Korgeneral Ali Hasan al-Majid al-Tikriti’ye -Batı medyası tarafından "Kimyasal Ali" lakabı takıldı- zehirli gaz bombalarını kullanmayı emretti.
 
16 Mart 1988’de Halepçe’ye düzenlenen saldırıda 5 bin kişi öldü 7 bin kişi yaralandı. Binlerce insan saldırının etkileri yüzünden sakat kaldı ve ilerleyen yıllarda farklı hastalıklar yaşadı (bianet)

Etiketler: kültür sanat
İstihdam