26/01/2012 | Yazar: Kaos GL

İstanbul’da Beyoğlu cadde ve sokaklarında son 20 gündür Balyoz Ekibine ait beyaz bir transit araçla, sivil polisler tarafından trans kadınlara yönelik şiddet uygulaması başlatıldı.

pembehayat.org’un haberine göre İstanbul’da Beyoğlu cadde ve sokaklarında son 20 gündür Balyoz Ekibine ait beyaz bir transit araçla, sivil polisler tarafından trans kadınlara yönelik şiddet uygulaması başlatıldı.
 
Balyoz tarafından oluşturulan ekip gece gündüz demeden yolda gördüğü trans kadınları cop ve kalın sopalarla döverek zorla araçlara bindiriyor.
 
Geçtiğimiz günlerde trans kadınlara yapılan bu sistematik transfobik şiddeti, trans birey Cansel, pembehayat.org’a anlattı.
 
Cansel; “20 gün kadar önce başladı, yolda yürürken gördükleri trans kadınları cop ve kalın sopalar kullanarak beyaz bir transit araca bindiriyorlar, çalışmamızı engellemek adına yapılıyor. Sadece trans bireylere yönelik uygulanan bir şiddet, translar gece veya gündüz dışarı çıkmaya korkuyorlar, markete gitmeye korkuyoruz, bizleri gördükleri yerde şiddet kullanarak araçlarına bindiriyorlar. Polislerden birisinin lakabı “Maraşlı”. Gerçek isimlerini bilmiyoruz, aracın plakasını alamadık, uzaktan-yakından bizi gördükleri yerde saldırıya geçiyorlar.
 
Hakkımızı savunamıyoruz, Trans kadınlar yapılan bu şiddetten dolayı çok korkuyorlar üzerimizde yoğun bir baskı var sokağa çıkmaya korkar olduk… Kimi, kime şikâyet edeceğimizi şaşırdık.
 
Beyoğlu Asayiş Şubesi’ne bağlı olan bu ekip beyaz bir transit araçla geziyordu, beyaz araç deşifre olmaya başlayınca şiddet yöntemini değiştirmeye başladılar. Sürekli para cezaları kesiyorlar, devriyeler değişiyor bir gün başka ekip, başka gün ise beyaz araçlı sivil ekip tarafından şiddete maruz kalıyoruz.
 
Yine 20 gündür bu sefer Şişli’de bir ekip çıktı ortaya,ancak bunlar resmi araçlı resmi polisler, yine sadece trans bireylere yönelik şiddet uyguluyorlar, araçlara çarpıyorlar para cezaları kesiyorlar…
 
Yine başka bir olay başladı, bu seferki çete, transların evlerini basmaya başladılar kapılarımızı kırıp içeri giriyorlar. ‘Burası bizim bölgemiz, buradan defolun sizi barındırmayız’, ‘İyilikle söylüyoruz, emir büyük yerden geliyor, sonunuz iyi olmayacak, terk edin burayı, evlerinizi yakacağız, evinize uyuşturucu yerleştireceğiz’ şeklinde tehdit ediyorlar.
 
Benim 3 yıldır süren davam var, 3 yıl önce polis kapıma dayandı ‘Burada fuhuş yapılıyor, ev sahibi kim’ diye sordu, ev sahibi ben olmamama rağmen dosyada ev sahibi olarak beni gösterdi, hala davam sürüyor.
 
Polisin şiddet yöntemini biliyoruz artık, şiddet uyguladıkları transları karakola götürmüyorlar, bizlere şiddet uygulayıp, ceza kesip sokağa atıyorlar, dayak yemediğimiz polisler ise karakola götürüyor 5-6 saat karakolda bekletiyorlar, ceza kesip yolluyorlar, şiddet yöntemleri bitmiyor.” şeklinde konuştu.

Etiketler: insan hakları
İstihdam