02/05/2013 | Yazar: Hamit Türker

Eşcinsel olduğu için Diyarbakır’da öldürülen R.Ç. davasında savcı, sanık baba ve amcalar hakkında müebbet hapis cezası istedi.

Eşcinsel olduğu için Diyarbakır’da öldürülen R.Ç. davasında savcı, sanık baba ve amcalar hakkında müebbet hapis cezası istedi. LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) cinayetlerinde sıkça görülen haksız tahrik ve iyi hâl ceza indirimlerinin bu davada ne şekilde işleyeceği ise henüz bilinmiyor. Salı günü Diyarbakır’da 5. duruşması görülen dava, dosyada eksikler olması sebebiyle 24 Mayıs 2013’e ertelendi.
 
Tanıklar İfade Vermediler
Duruşmayı çeşitli sivil toplum kuruluşlarından üyeler ve çok sayıda LGBT aktivisti izledi. R.Ç.’nin annesi, davayı izlemeye gelenlerle ilgili duruşma salonunda “bunları buraya almayın. Benim oğlum eşcinsel değildi, bir derneğe de üye değildi,” dedi.  
 
Sanık baba ve amcalar 5. duruşmada da savunmalarını yinelediler. Baba, “ben onun babasıyım, evladıma nasıl kıyarım? Eğer adalet yerini bulacaksa cezamı çekmeye razıyım,” sözleriyle kendini savundu.
 
R.Ç.’nin akrabası olan 6 tanık ise çağrılmalarına rağmen ifade vermeye gelmediler. Sanık avukatı, tanıkların tehdit edildikleri için tanıklık yapmadıklarını söyleyerek tanıkların zorla getirilmelerini talep etti. 
 
“Adalet Sistemi Ötekiyi Yok Etmek İstiyor”
Duruşmanın ardından açıklama yapan Avukat Harika Karataş, “Biliyoruz ki sözde adalet sistemi ötekiyi, farklıyı yok etmek istiyor ve bunu da katillere ceza indirimleri vererek uyguluyor. Lezbiyen, gey, biseksüel ve translar olarak yaşam hakkımızı istiyor, Nefret Suçları Yasası’nın bir an önce yeni anayasaya eklenmesini istiyoruz” dedi.
 
Duruşma sonrasında davayı izlemeye gelen aktivistler “susma haykır, eşcinseller vardır” sloganı attılar. Davayı izlemeye gelen sivil toplum kuruluşları arasında KeSKeSoR, SPoD LGBT, HDK, BDP, İHD, Kars Homofobi ve Transfobi Karşıtı Öğrenci Platformu, Hebûn LGBT, Kaos GL, DİKASUM, Kardelen Kadın Evi, EPİDEM ve Selis Kadın Derneği vardı.    
 
 

    


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
nefret