23/05/2013 | Yazar: Kaos GL

Eşcinsel olduğu için babası ve amcaları tarafından öldürülen R.Ç. davasının karar duruşması yarın görülecek.

Eşcinsel olduğu için babası ve amcaları tarafından öldürülen R.Ç. davasının karar duruşması yarın görülecek. Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde saat 10:00’da gerçekleşecek duruşmayı nefret suçlarına karşı çıkanlar ve LGBT aktivistleri izleyecek.
 
LGBT Kırımına Dur Diyoruz!
Yeni Demokrat Kadın dün düzenlediği basın açıklamasıyla yarınki duruşmaya kitlesel katılım çağrısı yaptı. Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi önünde yapılan açıklamada, ‘‘homofobiye geçit vermemek için, yaşanan LGBT kırımına ‘dur!’ demek için, tetiği çekenlerden öte tetikçileri yaratan zihniyetlerin mahkûmiyeti için, R.Ç. cinayetinin bir nefret cinayeti olduğunu bir kez daha haykırmak için” davanın sahiplenilmesi gerektiği belirtildi.

Yeni Demokrat Kadın adına Aylin Kırıkçı’nın okuduğu açıklamada şu sözlere yer verildi:
 
“Öldürülmesinin ardından 10 ay geçmesine rağmen dava hâlâ tetiği kimin çektiği üzerinden ilerlemektedir. R.Ç.’nin cinsel kimliği yargılama sürecinde dahi yok sayılmaktadır. 6. duruşması görülecek olan davada karar aşamasına gelinmesine karşın cinayetin sıradan bir cinayetten öte, homofobik algıyla beslenmiş bir cinayet olduğu hâlâ görmezlikten gelinmektedir.
 
"Yargılama faaliyeti tamamıyla taraflı işlemekte, davayı sahiplenen sivil toplum örgütleri yargı-polis işbirliğiyle sürecin dışına itilmeye çalışılmaktadır. Devletin yargı kolu, kadın cinayetlerinde olduğu gibi eşcinsel ve trans cinayetlerinde de uyguladığı haksız tahrik indirimleri ile yine katliamcıları korumakta, verilen trajikomik cezalarla katiller ödüllendirilmektedir.”

Yarın saat 10:00’da gerçekleşecek davaya katılımı arttırmak için Facebook üzerinden açılan etkinliğin duyurulmasına katkıda bulunabilirsiniz. 


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam