12/05/2016 | Yazar: Kaos GL

RedFotoğraf, yaşam hakkı, temel hak ve özgürlükler perspektifinde cinsel ayrımcılığa karşı LGBTİ* Fotoğraf Sergisi için tüm fotoğrafçılara açık çağrıda bulundu.

RedFotoğraf, 24. İstanbul Onur Haftası için fotoğraflarınızı bekliyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

RedFotoğraf, yaşam hakkı, temel hak ve özgürlükler perspektifinde cinsel ayrımcılığa karşı LGBTİ* Fotoğraf Sergisi için tüm fotoğrafçılara açık çağrıda bulundu.

RED Fotoğraf Grubu, İstanbul Onur Haftası kapsamında düzenlenecek olan “LGBTİ*” konulu sergi için tüm fotoğrafçılara katılma çağrısında bulundu. Serginin proje koordinatörlüğünü Red Fotoğraf Grubu’ndan Damla Atak yapıyor.

RED Fotoğraf Grubu’nun yayınladığı çağrı metninin tam hâli şöyle:

“Yaşam hakkı, temel hak ve hürriyetler gibi pek çok konuda mağdur edilen LGBTİ’ler için bu yıl 20-26 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 24.Onur Haftası kapsamında bir fotoğraf sergisi düzenliyoruz. Amacımız LGBTİ’lerin toplum içerisinde görünürlüklerini artırmak, eşitlik taleplerini dile getirmek, temel hak ve özgürlüklerini desteklemektir.”

“1969 yılında Stonewall Inn adlı barda baskı, şiddet ve ayrımcılığa dayanamayan eşcinseller ayaklanmış, kendileri üzerinde baskı kuran polisi bara hapsetmiş ve 4 gün boyunca sokaklarda çatışılmış, eylemler yapılmıştır. LGBTİ mücadelenin dönüm noktalarından biri olan gün dünyanın her yerinde onur haftası, gey onur, LGBTİ onur ve onur yürüyüşü gibi adlarla kutlanır. Burada kastedilen onur, kişinin kendi oluşunun onurudur, kendi varoluşundan utanmayışının yansımasıdır.” 

Türkiye’de Onur Haftası 1993’te ilk defa “Cinsel Özgürlük Haftası” adı ile kutlanmak istenmiş, ancak dönemin İstanbul valiliğinin izin vermemesi ve yurtdışı konuklarını sınırdışı etmesi sonucu etkinlikler o yıl gerçekleştirilememiştir. Yurtdışından gelen konukların sınırdışı edilmesi ve gelişen olaylar sonucunda LGBTİ hakları için Lambdaistanbul ve Kaos GL‘nin temelleri atılmıştır.
2003’ten beri her yıl İstiklal Caddesi’ndeki sokak yürüyüşüyle noktalanan etkinlikler, 2007’den bu yana da uluslararası bir boyut kazandı. 23’üncü Onur Haftası kapsamında geçen yıl 13’üncüsü Taksim İstiklal Caddesi’nde düzenlenen Onur Yürüyüşü’ne katılmak isteyenlere polis biber gazı ve plastik mermiyle saldırıda bulunmuştu.”

Neden LGBTİ?

‘’Temelinde önyargılar, gelenekler, dinsel inanışlar gibi düşünceler nedeni ile insanların kendileri gibi olmayanlara karşı sergiledikleri nefret söylemi ve ayrımcılık son yıllarda daha da bir görünür hal almıştır. Nefret söyleminin temelinde ırkçılık, etnik köken farklılığı, farklı cinsel yönelimlere ve cinsiyet kimliğine sahip insanlara karşı duyulan hisler vardır. Türkiye’deki siyasal partilerin ve karar vericilerin birçoğu, LGBTİ söz konusu olduğunda, etik ve politik yükümlülüklerin farkında değilmiş gibi bir tavır takınmaktadır. Hatta sık sık toplumsal-dinsel önyargılara yaslanarak doğrudan ayrımcılık içeren ifadelere başvurup, homofobiyi meşrulaştırmanın da ötesinde nefret söylemini körüklemişlerdir. LGBTİ bireyler cinsel yönelimlerinden ve cinsiyet kimliklerinden dolayı açık bir şekilde ayrımcılığa uğramaktadırlar.’’ (KAOS GL)

Katılım şartları şöyle:

1. Katılım herkese açık ve ücretsizdir.
2. Katılımcılar "LGBTİ" teması altında istedikleri konuda çalışabilirler ve fotoğrafın öyküsünü anlatan çok kısa bir yazıyla en fazla 2 (iki) fotoğraf gönderebilirler.
(Arşiv amaçlı daha fazla yollanabilir.)
3. Yapıt gönderenler eserlerin kendilerine ait olduğunu beyan ve kabul etmiş sayılırlar.
4. Seçici kurul, yapıtların kurallara aykırılığını saptarsa yapıtları geri çevirme yetkisine sahiptir.
5. Sergilenmeye hak kazanan yapıtlar, ticari olmamak kaydıyla sergileme-katalog-broşür- afiş medya organlarında ve çeşitli ortamlarda fotoğrafçı adı belirtmek koşuluyla kullanılabilir. Bunun için katılımcılara bastırılabilinirse katalog ve katılımcı sertifikası verilir. Herhangi bir telif ödenmez.

Yapıtların Özellikleri ve Boyutları
1. Fotoğraflar dijital olarak kabul edilecektir.
2. Fotoğrafların JPEG formatında, en az boyut 20 x 30 cm. 300 dpi çözünürlükte olması gerekmektedir.
3. Fotoğraflar renkli,siyah-beyaz ve kurgu olabilir.
4. Fotoğraflar,etkinliğin konusu olan “LGBTİ” temasına uygun olmalıdır.

*Yapıtlar internet üzerinden, gönderilecektir.
*İnternet üzerinden katılanlar kişisel bilgilerini world sayfası olarak (ad – adres – telefon ve e-mail) ve eserlerini lgbtisergi@gmail.com adresine e-mail ortamında (gerekirse wetransfer ile) göndermeleri gerekmektedir.
*Her fotoğrafın altına,dosya adı olarak kendi isminizi ve fotoğrafın sıra numarasını yazmalısınız. (örneğin: c-yılmaz1 / c-yılmaz2 gibi…)

SON BAŞVURU TARİHİ: 10 Haziran 2016.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam