16/01/2024 | Yazar: Kaos GL

Madrid Meclisi, LGBTİ+ haklarında ciddi bir gerileme anlamına gelen reformu onayladı.

Reform, “onarım” terapilerinin uygulanmasına kapı aralıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Eyalet sistemi ile yönetilen İspanya’da; Madrid Meclisi, LGBTİ+ haklarının savunulmasını ve geliştirilmesini sağlayacak kanunlardaki maddelerinin büyük bir bölümünü değiştirmek ve yürürlükten kaldırmak için uluslararası standartlara ve Avrupa Birliği'nin düzenlemelerine aykırı bir teklif sundu.

Uluslararası Af Örgütü’nün haberine göre; siyasi partilerin de aralarında bulunduğu çok sayıda sivil toplum örgütünün bu reforma karşı harekete geçmesine rağmen Madrid Meclisi, 22 Aralık'ta LGBTİ+ yasalarındaki reformu onayladı.

Tıklayın-İspanya’da LGBTİ+’lar nefrete karşı sokakta!

Söz konusu reform, 2016’da kabul edilen kanunun tüm maddelerinde cinsiyet kimliğine yapılan atıfları ortadan kaldırarak yerine "transseksüellik", "cinsel durum" ve hatta "durum" kavramlarını getiriyor. Bununla beraber yasanın reformu; kendini tanımlama hakkını tamamen ortadan kaldırıyor. Reform, kişinin “cinsel durumu veya transseksüelliğini” yasalara, yargı kararlarına ve sağlık hizmetlerinden gelen raporlara şart koşarak “onarım” terapilerinin uygulanmasına dair açık bir kapı bırakıyor. Öte yandan; reşit olmayan transların farmakolojik tedaviye başlaması için ruh sağlığı uzmanlarının sürekli desteğini temel bir koşul olarak getiren reform, patolojikleştirme ve olası damgalama fikrinin güçlendirilmesi anlamına geliyor.


Etiketler: insan hakları, kadın, dünyadan
İstihdam