22/03/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Tarihte bugünün haberi 1986 tarihli Tan gazetesinden.

Remziye’nin haklarını ve haber etiğini hiçe saymak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Tarihte bugünün haberi 1986 tarihli Tan gazetesinden.

İllüstrasyon:  Lyne Lucien

Tarihte bugünün transfobik haberi 1986 yılının Tan gazetesinden.

Gazetedeki “Remziye'nin saçlarına 2 makas atıp Remzi yaptılar” başlıklı transfobik nefret söyleminde bulunan metin, polisin Beyoğlu’nda çalışan seks işçisi trans kadınlara yönelik saldırısını aktarıyor.

Haberde “Beyoğlu’nda fing atan nonoşlar”, “erkekten dönme”, “kadın giysili erkek sesli” gibi ayrımcı ifadeler, hakaretler yer alıyor. Gazetedeki bu metin görsel sunum açısından da sorunlu. Gazetede yer alan fotoğraflardan biri trans kadının saçlarının polisler tarafından zorla kesildiği işkenceye ait bir görüntü. Gazete 31 yıl önce bu metni, insan haklarını ve meslek etiğini hiçe sayarak yayınladı.

Trans seks işçilerinin hakları hâlâ gasp ediliyor

Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği’nin 3 Mart Dünya Seks İşçileri Günü’nde yaptığı basın açıklamasında cinsel hizmet endüstrisinde emek veren kişilerin haklarının gasp edilmeye devam ettiğini bildirdi. Dernek açıklamasında 2015’ten bu yana 58 trans seks işçisi bireyin saldırıya maruz kaldığı ve nefret cinayetine kurban gittiğini haberleştirdiklerini, 6 trans seks işçisinin de baskılara dayanamayıp intihar ettiğini belirtti. Açıklama ayrıca ulusal basında bu saldırıların pek çoğunun yer almadığını ya da trans kadın seks işçilerinin maruz kaldığı hak ihlali ve ayrımcılığı meşru kıldığına dikkat çekiyor. Açıklamanın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: medya
İstihdam