09/10/2007 | Yazar: Barış Sulu

‘Çete kurarak örgütlü suç işlemek’ suçuyla yargılanan ikisi tutuklu dört sanık bir kez daha hakim karşısındaydı.

‘Çete kurarak örgütlü suç işlemek’ suçuyla yargılanan ikisi tutuklu dört sanık bir kez daha hakim karşısındaydı. 4 Ekim’de görülen duruşmada hakim sanıkların tutukluluk hallerinin devamına ve Ahmet Günay ve Harun Çavdar’ın da tutuklanmasına karar verdi. Böylece bu kişilerin ‘çete’ oldukları kabul edilmiş oldu. Barış Sulu'nun haberi.

2006 senesinde Eryaman’da travesti ve transeksüellere yönelik şiddeti Ankara’nın merkezine de taşıyan ve ‘çete kurarak örgütlü suç işlemekten’ yargılanan sanıklar bugün (4 Ekim) ikinci kez hakim karşısındaydı. 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada tarihi bir karar verdi.

16 Ağustos’ta görülen ilk davada ‘çete kurarak örgütlü suç işlemekten’ yargılanan Ayhan Günay ve Şammas Taşdemir’in bir önceki duruşmadaki tutukluluk hallerinin devam etmesine; Ahmet Günay ve Harun Çavdar’ın da tutuksuz yargılanmasına karar verilmişti.

4 Ekim Perşembe günü devam eden duruşma ise Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Saat 11:00’de başlaması gereken dava saat 15:30’da başladı. İkisi tutuklu yargılanan dört sanık üçüncü kez hakim karşısındaydı. Bir önceki duruşmaya katılmayan davacılar; Deniz Küçükkoçak, Gürkan Akın, Sevda Günay ve Nevzat Karan’ın ifadeleri ayrıntılı olarak alındı.

Deniz Küçükocak ifadesinde Bağlar Caddesi’nde kendisini gasp ve darp eden kişiyi, Harun Çavdar’ı teşhis etti ve şikayetçi olduğunu belirtti.

Gürkan Akın, Marmara sokaktaki saldırıyı ayrıntısıyla anlattı. Yeşil Ford’un üzerlerine sürüldüğünü ve arabadan inan kişilerin sallama, sopa ve döner bıçaklarıyla kendilerine saldırdıklarını belirtti. Sorulan soru üzerine kendisine saldıran kişileri kesinlikle daha önceden tanımadığını ekledi.

Sevda Günay ise ifadesinde kuaförde saçlarını yaptırırken içeriye kamera taşıyan bir kadının girdiğini ve çekim yapmaya başladığını ve arkasından 15-20 kişilik bir grubun girdiğini ve etrafı kırıp döktüklerini ve kuaförde çalışanlarla beraber arkada bir odaya kaçtıklarını anlattı. Salona geri döndüğünde her yerin harap halde olduğunu ve çantasının ve eşyalarının yerinde olmadığını gördüğünü belirtti. ‘Şikayetçi misin’ sorusu üzerine de ‘şikayetçiyim’ dedi. Çantasında cep telefonu, 500 YTL nakit parası ve kredi kartlarının bulunduğunu söyledi.

Nevzat Karan da Kolej’deki saldırıyı anlattı. Kendisine saldıran kişilerden salonda olanları gösterdi. Ayhan Günay’ın elinde silah olduğunu ve havaya ateş ettiğini de ekledi.

Sanıklardan yalnızca Ayhan Günay adlı sanığın avukatının bulunduğu duruşmada, davacı avukatı Hakan Yıldırım ve Senem Doğanoğlu bu davanın 9 Ekim’de görülecek olan, Şammaz Taşdemir’in de yargılandığı, Sincan 1. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen Eryaman olaylarıyla ilgili dava ile birleştirilmesini talep etti.

Ayhan Günay’ın avukatı ise davacıların ifadelerinin çelişkili olduğunu iddia etti ve tutuklu kalınan dokuz ay göz önünde bulundurularak Günay’ın tahliyesini istedi. Hakim ve savcılar bu ifadeler üzerine karar vermek üzere duruşma salonundan ayrıldılar. Bu süre içinde Ayhan Günay’ın avukatı müvekkilinin yanına yaklaşmak istedi ve Başçavuş tarafından yerine geçmesi konusunda uyarıldı; bunun üzerine salonda bir gerginlik yaşandı.

Yaklaşık 10 dakikalık bir görüşmeden sonra hakim sanıkların tutukluluk hallerinin devamına ve Ahmet Günay ve Harun Çavdar’ın da tutuklanmasına karar verdi. Böylece bu kişilerin ‘çete’ oldukları kabul edilmiş oldu.

Salonda bu dakikalardan sonra gerginlik yaşandı ve tutuklu yakınları davacı yakınlarına tehditte ve sözlü saldırıda bulundular. Tutuklu yakınları bu hareketler üzerine apar topar solondan dışarıya alındılar. Davacı yakınları yaklaşık 10 dakikalık beklemeden sonra güvenlik güçleri eşliğinde başka bir kapıdan Adliye’yi terk ettiler.

Duruşma 27 Kasım’a ertelendi.

*Konuyla ilgili diğer haberler:

[[Yer: 11. Ağır Ceza Mahkemesi. Sanıklar: Bildik ‘çete’]]

[[Çete davasında ikinci perde]]

[[Eryaman davası ‘çelişkili’ başladı]]

[[Adaletin transfobik mi dünya?]]




Etiketler: insan hakları
İstihdam