05/09/2023 | Yazar: Kaos GL

Bu yılın Dünya Cinsel Sağlık Günü teması rıza. Peki sağlık hakkına erişebildiğimizde muayenelerde rızanın önemi nedir?

Rızanın bir başka boyutu: Muayenede rıza Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı İllüstrasyon: Shideh Ghandeharizadeh / Daily Trojan

LGBTİ+’ların sağlık hizmetine erişimi önündeki engeller çeşitli sebeplerden yaşanabiliyor. Bu sebepler kimi zaman ekonomik kimi zaman ayrımcılıkla karşılaşma korkusu olabilirken bazen de LGBTİ+’lar sağlığa eriştiği halde çeşitli hak ihlallerine maruz bırakılabiliyor.

Ayrımcılık yaşama korkusunun belki de en çok yaşandığı jinekoloji muayenelerde doktorun rıza alması bu korkuyu en aza indirebiliyor. 

“Hasta muayenede karşılaşacağı her adım konusunda bilgilendirilmeli”

Jinekolog Irmak Saraç ‘etik bir jinekoloji muayenesi nasıl olmalı’ sorusuna her adımda rızanın önemini hatırlatarak yapıyor:

“Hasta muayenede karşılaşacağı her adım konusunda bilgilendirilmeli. Güven hissi verilmeli. Mesela hastaya “dur dersen dururum, acelemiz yok” gibi sık sık onu rahatlatacak cümleler söylenmeli, her müdahale için onay alınmalı. Arada nefes alması hatırlatılmalı. Bu adımlar izlendiğinde muayene ağrılı olmuyor. Özetle doktorun yaklaşımı çok önemli, beklenmedik bir muayenede hasta elbette kötü hisseder.”


Etiketler: kadın, sağlık, sağlık hakkı
İstihdam