07/01/2010 | Yazar: Kaos GL

Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Çekiç, "Yarım saatte yüzlerce kişi fısıltı gazetesiyle bir araya gelemez. Provokasyonun işaretlerini görüyoruz.

Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Çekiç, "Yarım saatte yüzlerce kişi fısıltı gazetesiyle bir araya gelemez. Provokasyonun işaretlerini görüyoruz. Selendi'de yaşayanlar yaptıklarını sorgulamalı. Romanlar hangi hassasiyetlerini, kutsallıklarını incitmiş?" diyor. 

Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı ve Edirne Roman Derneği (EDROM) Yönetim Kurulu Başkanı Erdinç Çekiç, Manisa Selendi'de Romanlara ırkçı saldırıda kışkırtma ihtimalini yükserk gördüğünü söylüyor.
 
Çekiç, olaylarla ilgili rapor hazırladıklarını ve birkaç güne kadar kamuoyuyla paylaşacakları bilgisini verdi.
 
Çekiç, binden fazla kişinin "Romanları Selendi'de istemiyoruz" diyerek Romanların evlerine, araçlarına saldırmasını, olayların medyada önce "sigara içme kavgası" diye yer almasını ancak daha sonra başlangıcında "Çingene'ye çay yok" ayrımcılığının olduğunun anlaşılmasını ve 70'ten fazla Roman'ın yerinden edilip Gördes ilçesine gitmek zorunda kalmasını yorumladı.
 
Linç bu kadar kısa sürede nasıl örgütlendi: Binden fazla kişiyi, saldırı için, linç için yarım saat içinde organize etmek pek kolay değil. Emniyet teşkilatı buna nasıl müsaade etti? Bu kadar kişiyi bu kadar kısa sürede toplamak fısıltı gazetesiyle de mümkün değil. Provokasyon olduğu kanaatini taşıyorum.
 
Sorumluluğu olanların ceza almasını istiyoruz: Bu olayda yer alanların, gerçekleşmesinde sorumluluğu ya da ihmali olanların mutlaka cezalandırılmasını istiyoruz. Bunun için hukuki yolları da kullanacağız. Ayrıca, bu yaşananları toplumun her kesiminin kınaması beklenir. "Kavga sigara yüzünden başladı" bilgisinin olayların üstünü örtmeye, yaşananları hafifletmeye yönelik olduğunu düşünüyorum.
 
İlk kez böyle bir olay yaşanıyor: Romanların yaşadığı 40'a yakın ili bilirim. Önyargılar, ayrımcılık olabiliyor. Ama ilk kez bu tür bir toplu hedef alma, katliama varabilecek bir linç olayı yaşanıyor. Üç beş kişinin kavgası başka, yüzlerce kişinin linç, yok etme girişimi, "onları bize verin" demesi, yerinden sürmesi başka şey.
 
Romanlardan ne sıkıntıları oldu: Selendi toplumu kendini sorgulamalı. Dilerim bu gerçekleşir. Şimdiye kadar Romanlardan ne sıkıntıları oldu ki, "Selendi bizimdir bizim kalacak", "Romanları istemiyoruz" gibi sloganlar atılıyor? Romanlar hangi hassasiyetlerine, kutsallıklarına zarar vermiş? Bu soruların yanıtı yok.
 
Romanların etnik kavgaya sürüklenmesine izin vermeyiz: Acaba bu tür olaylarla Romanları bir etnik kavgaya sürüklemek mi amaçlanıyor, diye kaygılıyız. Kısa süre öncesine kadar, Romanlar Kürtlerle karşı karşıya getirilmek isteniyordu. Dolapdere'de olanları anımsayın. Bu ülkede eşit vatandaş olarak yaşamak isteyen Romanların kimseyle sorunu yok. Romanların etnik kavgaya sürüklenmesine izin vermeyeceğiz.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam