23/07/2020 | Yazar: Damla Umut Uzun

30 yaşındaki Roman seks işçisi Antonella Lerca, Romanya’da Eylül ayında gerçekleşecek seçimlerde adaylığını koyan ilk trans kadın olacak.

Romanya yerel seçimlerinin ilk trans kadın adayı Antonella Lerca Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Pink News’in haberine göre Roman kökenli trans kadın seks işçisi Antonella Lerca, geçtiğimiz günlerde Eylül ayında yapılacak yerel seçimlerde Bükreş bölgesinden bağımsız adaylığını koyduğunu açıkladı.

Roman, trans ve seks işçisi topluluklarını sahiplenen 30 yaşındaki Lerca, adaylığıyla ilgili verdiği demeçte “Romanya’da beyaz zengin ve ayrıcalıklı erkeklerin dezavantajlı topluluklar için karar vermesinden bıktım” dedi. Romanya siyasetinde LGBT kimliklerin eksikliğine de değinen Lerca, dezavantajlı toplulukları desteklediği 8 yıllık insan hakları aktivistlik deneyiminin, politika yapma sürecinde katkısı olacağını belirtti.

Açtığı internet sitesinde politika alanlarını açıklayan Lerca, önceliklerinin toplumsal koruma ve kamu hizmetleri, kadın hakları, ayrımcılıkla mücadele ve şehirleri daha çevre dostu yapma gibi alanlar olduğunun altını çizdi.

Lerca’nın siyasete atılması, Haziran ayında Romanya parlamentosunun “cinsiyetin, biyolojik cinsiyetten ayrı bir kavram olması temelinde, cinsiyet kimliğine ilişkin teorileri ve görüşleri yayma” yasağını kabul etmesinden sonra geliyor. Yasa sivil toplumda ve akademik çevrelerde bir geri tepme ile karşılandı, birçoğu bunu ifade özgürlüğüne saldırı ve eğitimde politik müdahale olarak kınadı. Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, “sansür” anlamına geldiğini söylediği, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesini talep ettiği yasayı yayınlamayı reddetti.


Etiketler: siyaset, dünyadan
nefret