20/03/2014 | Yazar: Kaos GL

Diyarbakır’da eşcinsel olduğu için babası ve iki amcası tarafından Temmuz 2012’de öldürülen Roşin Çiçek davasında mahkeme gerekçeli kararını açıkladı.

Roşin Çiçek Davasında Gerekçeli Karar: Cinsel Yöneliminden Ötürü Öldürülmesi Kabul Edilemez Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Diyarbakır’da eşcinsel olduğu için babası ve iki amcası tarafından Temmuz 2012’de öldürülen Roşin Çiçek davasında mahkeme gerekçeli kararını açıkladı.
Katil baba Metin Çiçek’e ağırlaştırılmış ömürboyu, katil amcalar Mehmet Alican Çiçek ve Şeyhmus Çiçek’e ise ömürboyu hapis cezası verilen 10 Şubat’taki duruşmanın gerekçeli kararında yaşam hakkının cinsel yönelim sebebiyle ihlal edilmesinin kabul edilemez olduğu belirtildi. Sanıklar hakkında pek çok eşcinsel ve trans cinayetinde yaşananın aksine haksız tahrik indirimi uygulanmadı.
 
Kararda, Roşin Çiçek’in cinsel yöneliminden ötürü babası tarafından kötü muamele gördüğü, hakaretlere maruz kaldığı ve darp gördüğü için evden kaçtığı belirtildi. Mersin’de bir gemicilik firmasında iş bulan Roşin’in annesinin işverenle görüşmesi sonucu işten çıkarılmasına da dikkat çekildi.  
 
Diyarbakır 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin gerekçeli kararında şu başlıklar öne çıktı:
 
Roşin, Cinsel Yönelimi Sebebiyle Öldürüldü
Baba ve iki amca, Roşin Çiçek’in farklı cinsel tercihleri nedeniyle çıkan dedikodulardan rahatsız olmaları ve maktulün cinsel tercihlerinde kararlılık göstermesi nedeniyle kasten öldürme suçunu işlediler.
 
Yanlışlıkla Değil Kasten Öldürme
Baba yanlışlıkla vurduğunu iddia etse bile yapılan otopside bitişik atış yapıldığı tespit edilmiştir. Araç incelemesinde aracın üstünde bir adet mermi çıkış deliği tespit edilmiştir. Sanıklardan Şeyhmus Çiçek’in tabancasını maktulün kafasını da aracın bagaj kapağına dayayıp ateş ettiği kanaatine varılmıştır. Sanıklarda araç üzerindeki deliği açıklayamamıştır.
 
Haksız Tahrik İndirimi Yok
Uluslararası ve ulusal yasal düzenlemeler göz önüne alındığında; bir kimsenin farklı cinsel eğilimleri nedeniyle; yaşam hakkının elinden alınması hiçbir koşulda mümkün değildir. Bu nedenle; maktulün, sanıklara yönelik haksızlık fiili içeren herhangi bir eylemi olmaksızın sadece cinsel eğilimlerinden ve ailenin, maktulün bu eğilimi nedeniyle toplum içerisinde yaşadığı rahatsızlıktan kaynaklanan bir gerekçeyle öldürülmüş olması kabul edilemez. Bu gerekçelerle sanıklar hakkında haksız tahrik hükümleri uygulanmamıştır. 

Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam