03/04/2014 | Yazar: Kaos GL

Benim Çocuğum Belgeseli bugün ODTÜ’de, yarın da Ankara Üniversitesi DTCF’de gösterilecek. Gösterimlerin ardından filmdeki ebeveynlerle söyleşiler yapılacak.

’Benim Çocuğum’ Bugün ODTÜ Yarın Ankara Üniversitesi’nde Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Benim Çocuğum Belgeseli bugün ODTÜ’de, yarın da Ankara Üniversitesi DTCF’de gösterilecek. Gösterimlerin ardından filmdeki ebeveynlerle söyleşiler yapılacak.
Lezbiyen, Gey, Biseksüel ve Trans (LGBT) evlatlara sahip beş aileden ebeveynlerin hikâyesini anlatan Can Candan’ın yönettiği aile belgeseli ‘Benim Çocuğum’ bugün ve yarın Ankara kampüslerinde gösterilecek.
 
Bugün ODTÜ’de
ODTÜ Sosyoloji Topluluğu ile ODTÜ LGBTİ Dayanışması’nın ev sahipliğinde bugün (3 Nisan Perşembe) ODTÜ Fizik U3’teki gösterim saat 18:00’de başlayacak. Gösterimin ardından filmdeki ebeveynlerden Ali Murat Akay, Pınar Özer ve Sema Yakar’ın katılımıyla söyleşi yapılacak.
 
Yarın DTCF’de
‘Benim Çocuğum’un yarınki gösterimi ise Ankara Üniversitesi 21. Kültür ve Sanat Günleri Programı kapsamında Eğitim Bilimleri Fakültesi desteği ile gerçekleştirilecek. Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi (DTCF) Farabi Salonu’nda düzenlenecek (4 Nisan Cuma) olan ‘Benim Çocuğum’ gösterimi saat 16:30’da başlayacak.
 
Ankara Üniversitesi DTCF Farabi Salonu’nda yapılacak gösterimin ardından Ali Erol’un kolaylaştırıcılığını yapacağı söyleşiye Yönetmen Can Candan ve filmdeki ebeveynlerden Ali Murat Akay, Pınar Özer ve Sema Yakar katılacak.
Benim Çocuğum
Yönetmen: Can Candan
Yapımcı: Ayşe Çetinbaş Gökçe İnce
Oyuncular: LİSTAG katılımcıları
Görüntü Yönetmeni: Oğuz Yenen
Kurgu: Gökçe İnce
Stüdyo: Surela Film
Türü: Aile, dram
Süre: 82 dakika
Ülke: Türkiye
Dil: Türkçe

Benim Çocuğum yönetmenliğini Can Candan’ın yaptığı aile ve belgesel türündeki filmdir. Türkiye’deki LİSTAG eşcinsel dayanışma örgütünün 5 ailesinin katılımıyla hayata geçirilen belgesel projesinde lezbiyen, gey, biseksüel ve trans çocuklara anne ile babalarının gözünden bakılmasının hikâyesi anlatılmıştır. Filmde ağırlıklı olarak homofobinin ve transfobinin çocuklarına olan etkisi, LGBT olarak yaşamanın zorluğu ve çocuklarının cinsel kimlik ile yönelimini tüm zorluklara karşı kabul eden ailelerinin dilinden Türkiye’de LGBT olmak anlatılmaktadır. 3. Filmamed Belgesel Film Festivali’nde "Jüri Özel Ödülü" alan film birçok ülkenin film festivallerinde gösterilmiştir.
 
Ergenlikten yetişkinliğe geçen çocuğun bir gün ebeveynine cinsel yönelimini anlatması, ondan destek ve anlayış beklemesi, bu durumda çocuğu üzerindeki hayalleri bambaşka olan ebeveynlerin çocuğuna destek olması ve birlikte yeni bir hayat şekillendirmesi yapmalarını konu edinilen belgesel-filmde ebeveyne; "Sırf cinsel kimliğini farklı hissediyor diye biricik evladınıza kızabilir misiniz? Onu suçlar mısınız? Bir insan cinsel kimliği fiziki görünüşünden farklıysa suçlu mudur?" sorusu soruluyor. LGBT çocukların ebeveynlerinin anlatımıyla ve çocukların hissettiği ayrımcılık, travma, çaresizlik, korku, utanç ve kabullenme gibi insani duygularla hayat hikayeleri anlatılıyor.
 
Belgesel filmin İngiltere, aynı zamanda ilk film galası İnsan Hakları Çalışma Merkezi (LSE) işbirliğiyle 21 Haziran 2013 tarihinde Open City Docs Fest’te yapılmış, film Türkiye’de, İstanbul’da sadece Cine Majestic adlı sinema salonunda yayınlanmıştır.
 
Birleşik Krallık 21 Haziran 2013, İngiltere, Open City Film Festivali Londra Ekonomi Okulu
Türkiye 24 Şubat 2013, 12. AFM Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali’nde yapılmıştır.
Hindistan 7 Haziran 2013 - 11 Haziran 2013, 6. Kerala Uluslararası Belgesel ve Kısa Film Festivali
Hindistan 11 Temmuz 2013 - 13 Temmuz 2013, Chennai Uluslararası Kuir Film Festivali
Kıbrıs Cumhuriyeti 1 Ağustos 2013 - 8 Ağustos 2013, 8. Limasol Uluslararası Belgesel Film Festivali
Yunanistan 20 Eylül 2013 - 29 Eylül 2013, 15. Selanik LGBTQ Filmleri Festivali
 
Film hakkında detaylı bilgi için:
www.benimcocugumbelgeseli.com

Etiketler: insan hakları, aile
İstihdam