30/12/2011 | Yazar: Kaos GL

Haklı Kadın Platformu, Türkiye’de psikolojik baskıya maruz kalan, darp ya da öldürülen eşcinseller, göçmen ve mültecilere ayrımcılık yapılmaması yasa güvencesi istendi.

’Cinsel Yönelim’ ve ’Cinsiyet Kimliği’ Taslağa Girsin Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Çok sayıda kadın örgütü, akademisyen, iş dünyası, gazeteci ve yazarın oluşturduğu ‘Haklı Kadın Platformu’, Türkiye’de psikolojik baskıya maruz kalan, darp ya da öldürülen eşcinseller, göçmen ve mültecilere ayrımcılık yapılmaması yasa güvencesi istendi.
 
Bakanlığın hazırladığı taslak metne, “Dil, din, ırk, cinsiyet kimliği, cinsel yönelim, göçmen veya mülteci olma durumu veya herhangi başka statü farkından kaynaklanan ayrımcılık olmaksızın” ibaresinin konulması istendi.

‘Eşcinsel ve trans cinayetleri unutulmamalı’
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, “Bu düzenleme, cinsel kimliklerinden dolayı kimseye ayrımcılık yapılmamasını öngörüyor. Türkiye, bu konudaki uluslar arası birçok sözleşmeyi kabul etmiş olsa da, uygulamada manzara böyle değil. Bu ülkede eşcinseller öldürülüyor. Şiddete uğrayan yabancı kadınlar var. Göçmenlere yönelik şiddet var. O nedenle bu böyle bir maddenin düzenlemeye girmesi lazım."

‘Zaten konsomatristi’ denildi’
Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi’ni (CEDAW)’a atılan imzaya dikkat çeken Güllü, “Bu sözleşme, İstanbul Sözleşmesi kadına yönelik her türlü ayrımcılığı önlüyor. Ama, işin pratiğinde öyle değil. İzmir’de bir karakolda yaşanan kadına karşı taciz ve şiddet olayında yetkililer; ‘Zaten konsomatristi’ dedi. Bu yüzden, çıkarılacak yasada her ayrıntının iyice hesaplanıp öyle düzenlemesi gerekir.” 

‘Yasa ahlak polisliği yapmamalı’
Kadına yönelik şiddet Yasası’nın tabulara dayalı bir nitelik kazanmamasına dikkat çeken Canan Güllü, “Yasa bizler için ahlak polisliğine soyunmasın. Kimliklerinden ve yaşam biçimlerinden dolayı kimseye ayrımcılık yapılmasın. Kimse kimseye ‘sen travestisin’ demesin."

’Kadın’ kelimesine 18 yaş ayarı’

Haklı Kadın Platformu, Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunmasına Dair Kanun Tasarı Taslağı’nda, ‘kadın’ tanımına dikkat çekici bir ayar yaptı. Taslağın, ‘tanımlar’ bölümünde, “Kadın kelimesi 18 yaşın altındaki kız çocuklarını da kapsar” cümlesinin eklenmesini önerdi. Platform, “Tehlikenin ve ayrıca hayati tehlikenin” tanımının yapılmasını istedi.

‘Kadınlar sığınmaya, çocuklar esirgemeye’
Haklı Kadın Platformu, “Koruma altına alınırken anne ve çocuklarının ayrılmayacağı” hususunda şerh düşülmesi, annenin sığınma evine, çocukların yetiştirme yurduna gönderilerek ayrılması konusu çözümlenmeli” dedi. Şiddet mağduruna 7 gün 24 saat avukat isteyebilme hakkının yasaya eklenmesi istendi. (t24)

Etiketler: insan hakları
İstihdam