07/10/2011 | Yazar: Kaos GL

İltica talepleri kabul edilmediği için hiçbir statüleri bulunmayan ve "Kağıtsızlar" olarak bilinen mülteciler, Bern’de eylem yaptı.

İltica talepleri kabul edilmediği için hiçbir statüleri bulunmayan ve "Kağıtsızlar" olarak bilinen mülteciler, Bern’de eylem yaptı, "Kimse illegal değildir" dedi.
 
İltica talepleri kabul edilmediği için hiçbir statüleri bulunmayan ve "Kağıtsızlar" olarak bilinen mülteciler, Bern’de eylem yaparak sorunlarına çözüm bulunmasını istedi.
 
Kâğıtsızlar Kolektifi’nin çağrısı üzerine İsviçre’nin ayrı şehirlerinde yaşayan göçmenler ve İsviçreliler başkent Bern’in Schützenmatte Meydanı’nda bir araya geldi. Eyleme, UNIA, Solidarités, MPS-BFS, Sosyalist Parti ve anarşistler gibi İsviçreli sendika ve siyasi partilerin yanı sıra IGIF, Young Struggle gibi çok sayıda göçmen örgütü katıldı. Eylemde sık sık "Kimse illegal değildir" sloganı atıldı.
 
Kâğıtsızlar Kolektifi adına Maria Folleco Frigourg yaptığı konuşmada, herhangi bir statülerinin olmadığını, sağlık, eğitim ve barınma haklarından yoksun kaldıklarını ve kaçak olarak ağır koşullar da çok ucuza çalıştırıldıklarını belirtti. Frigourg, "Göçmenler ve kâğıtsızlar görmezden geliniyor. Oysa ki biz buradayız, hayatın içindeyiz. İsviçreli dostlarımızla çalışıyoruz, ağlıyoruz, dans edip şarkılar söylüyoruz. Biz birlikte yaşayabileceğimize inanıyoruz" diye konuştu.
 
Konuşmaların ardından 3 bin kişi, Almanca, Fransızca, İngilizce pankart, döviz ve önlükleriyle hükümet binasına doğru yürüyüşe geçti, Yürüyüş sırasında, Sağcı Parti UDC’nin seçim kampanyası kapsamında hazırladığı göçmen karşıtı ırkçı afişleri protesto edildi.
 
Hükümet binasının bulunduğu sokağı kapatan polis yürüyüşçülerin sokağa girmesine izin vermedi. Bunun üzerine sokak girişinde oturma eylemi yapan kitle, Enternasyonal marşını çaldı. Daha sonra Schützenmatte Meydanı’na yürüyen kitle, burada eylemine son verdi. (Etkin Haber Ajansı)

Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam