27/07/2023 | Yazar: Kaos GL

Netflix, Disney +, Prime Video, Mubi, Bein ve Blu TV’ye ceza yağdı. Para cezalarının gerekçeleri “cinsiyet temelli alternatif dünya düşlemek”, “cinsellik ve cinsiyet sınırlarının tanınmaması”, “LGBTQ+ ögeler içermesi” olurken; RTÜK platformları Eylül’de toplantıya da çağırdı.

RTÜK, dijital platformlara ceza yağdırdı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) dijital platformlar Netflix, Disney +, Prime Video, Mubi, Bein ve Blu TV’ye ceza yağdırdı.

Sansürün gerekçesi “toplumsal ve kültürel değerler”, “Türk aile yapısı”, “ahlak”, “LGBTİQ”, “eşcinsellik”, “cinsiyet, cinsellik ve ilişkilerin sınırlarının bulunmaması”, “cinsiyet temelli alternatif bir dünya kurgulanması” oldu.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu izleme raporlarını görüştü. Görüşmeden üst sınırdan idari para cezaları çıktı.

Netflix’e “cinsiyet temelli alternatif dünya düşlemekten” ceza

Üst Kurul Netflix'in iki ayrı dosyasını karara bağladı. İlk rapor 'Anne' isimli yapımına geldi. İzleme raporunda cezanın gerekçesi şöyle yer aldı:

“Filmde cinsiyetin, cinselliğin ve ilişkilerin sınırlarının tanınmaması, cinsiyet temelli alternatif ideal bir dünya kurgulanması, evrensel aile formunun değiştirilmesi, yoğun müstehcenlik içeren sahnelerin detaylı bir şekilde gösterilmesi ve tüm bunların normalleştirilmesi ve hatta 'sağlıklı' olarak tanımlanması ailenin korunması ilkesine aykırı olarak değerlendirilmiştir.”

Rapordaki tespitleri onaylayan RTÜK, Netflix’e üst sınırdan idari para cezası yaptırımı kararı aldı.

Netflix'in "Elite" isimli yapımı da RTÜK’ten ceza yedi. Üst Kurul, Netflix'in “Yayın hizmetleri, Toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz” hükmünü ihlal ettiğine karar verdi.

Anne ve Elite için ceza gerekçesinde “eşcinsel ilişkiler yer alması” da geçti.

Disney+ ve Prime’a “ahlak” cezası

Disney +'da yayınlanan "Love, Victor" dizisi de RTÜK’ün gündemindeydi. Dizinin 2. sezon 4. bölümü “toplumu rahatsız edici ve ahlaka aykırı davranışlar içerdiği” yönündeki rapora dayanarak cezalandırıldı. Platforma üst sınırdan idari para cezası verildi.

Amazon Prime Video’da yayınlanan “Modern Love” isimli yapımı da "toplumun manevi değerlerine ve ailenin korunması ilkesine aykırı" olarak değerlendiren RTÜK, yayıncıya üst sınırdan idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

MUBİ’ye lezbiyenlik, Blu TV’ye “LGBTQ+ ögeler” cezaları

MUBİ’de yer alan, “Liseli” isimli film ile ana karakterleri lezbiyen olan "Ateşli Oda” adlı filmi de RTÜK’ten nasibini aldı. Her iki film için de "Çarpık ilişkiler ve müstehcenlik içeren sahnelerin yayıncılık ilkelerine aykırı olduğu" görüşüne varıldı.

Üst Kurul, Blu TV’nin "The Book Of Queer" isimli dizisini "LGBTQ+ öğeleri barındırdığı", beIN MOVIES STARS’da yayınlanan "Lost Highway" filmine de “Yayın hizmetleri, Toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz” kararı üzerinden idari para cezası verdi.

Ceza yetmedi, RTÜK platformları toplantıya çağırdı

Verilen kararların dışında RTÜK, “Türk aile yapısı, milli manevi değerler, Türkiye'nin bölünmez bütünlüğü” gibi konularla alakalı yayın politikaları noktasında dijital internet platformu yayıncılarıyla Eylül ayında kapsamlı bir toplantı düzenlenmesi maksadıyla yayıncıların Ankara'ya çağırılmasına karar verdi.


Etiketler: insan hakları, medya, kültür sanat
İstihdam