19/05/2021 | Yazar: Kaos GL

Journo’nun başvurusu üzerine yayından kaldırma yetkisi olmadığını söyleyen RTÜK, Akalın’ın konuk olduğu Katarsis programı nedeniyle Exxen’e herhangi bir ceza vermediğini açıkladı.

RTÜK'ten açıklama: Yayından kaldırma yetkimiz yok, karar Exxen’in Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Trans kadın oyuncu Çağla Akalın, geçen Mart ayında televizyoncu Acun Ilıcalı’ya ait Exxen platformunda yayımlanan Gökhan Çınar’ın sunduğu Katarsis’in 11. bölüm konuğuydu.

Programda Akalın’ın çocukluk, gençlik dönemi ve yaşadığı travmalar anlatıldı.

Oda tv'den Selen Öktem'e konuşan Akalın, "Program gayet keyifli geçti. 12 Mart günü de Exxen üzerinden yayımlandı. Son iki gün takipçilerimden gelen mesajlar üzerine programın Exxen’den kaldırıldığını fark ettim. Program sunucusu Gökhan Çıra’ya durumu sorduğumda 'kendisinin de programın yayından kaldırıldığını yeni öğrendiğini ve üzgün olduğunu' söyledi. Yapılan açıklamada benim konuk olduğum Katarsis yayını için RTÜK tarafından platforma para cezası verildiğini ve yayının kaldırılması istendiği söylendi" dedi.

Akalın 13 Mayıs’ta sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ise şöyle dedi:

“Bu mübarek günde aldığım bir haberi beni seven, her zaman yanımda olan, ailenizin bir ferdi gibi bağrınıza bastığınız ve artık başka kimsenin olmadığına inandığım sevenlerim ile paylaşmak istiyorum. Exxen bölümü kaldırmış. Bana yapılan açıklama bu yönde. İlkleri başarmanın gurunu bir kez daha yaşadım. Tarihinde ilk kez bir Trans kadının katıldığı program ceza yedi, belki Acun beye bile ilk defa bu ilki yaşattım.

“Benim son sözüm, keşke çocukluğundan beri yaşadığım olayları anlattığım programa ceza kesmek yerine bana bu acıları yaşayanlara ceza kesilse idi. Keşke bu dünyada böyle bir kurul olsaydı. Allah'tan, Rabbimin mahşeri ve kıldan ince kılıçtan keskin adaleti var. Konuyu siyasi görüşe ve duruşa bağlayıp, beni siyasi görüş ve duruştan vurmaya kalkan herkese şimdiden tekrar ediyorum: Ben vatancı bir vatandaşım.”

Journo bilgi edinme başvurusu yaptı

Journo, konu hakkında bilgi edinme başvurusu yaptı. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ise Journo’nun Bilgi Edinme Hakkı kapsamındaki başvurusuna verdiği yanıtta, program için bugüne dek bir yaptırım uygulamadığını açıkladı:

“Bu kapsamda başvurunuza konu yayın sebebiyle EXXEN platformuna Üst Kurulumuz tarafından uygulanan herhangi bir müeyyide bulunmamaktadır. Ayrıca hangi programları yayınlanacağı ve hangi programların yayından kaldırılacağı hususu yukarıda da açıklandığı üzere tamamen medya hizmet sağlayıcıların kendi inisiyatiflerine bırakılmıştır. Bu konuda Üst Kurumumuzun herhangi bir şekilde müdahale etme yetkisi bulunmamaktadır.”

RTÜK, Katarsis’in yayından kaldırılması kararını Exxen’e bağladı. Exxen yetkilileri ise Journo’nun konuyla ilgili bilgi talebine dönüş yapmadı.


Etiketler: medya, kültür sanat
İstihdam