02/03/2014 | Yazar: Kaos GL

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), son toplantısında Shakira ve Rihanna’nın ‘Can’t Remember to Forget You’ klibini yayınlayan Show TV’ye para cezası verdi.

RTÜK’ten Shakira ve Rihanna’nın Klibine ‘Eşcinselliği Çağrıştırıyor’ Cezası! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), son toplantısında Shakira ve Rihanna’nın “Can’t Remember to Forget You” klibini yayınlayan Show TV’ye para cezası verdi.
 
YouTube’da 150 milyonun üzerinde izleyiciye ulaşan klipte “eşcinselliği çağrıştıran görüntüler” bulunduğunu belirten RTÜK, Show TV’ye Ocak ayı reklam gelirlerinin yüzde 1’i kadar para cezası verdi.  
 
RTÜK: Medyadaki Homofobinin Başmuhafızı
Eşcinselliğin doğuştan gelen bir cinsel yönelim olmadığını iddia eden RTÜK, “Söz konusu klipte eşcinselliği çağrıştıran görüntülerin olduğu mülahaza edilmiş olup, bu durumun doğuştan gelen bir şey olmadığı, aksine model olma yaklaşımıyla ortaya çıkabileceğine ilişkin çeşitli görüşler de mevcuttur” diyerek medyadaki homofobi ve transfobi yerine eşcinselliğin kendisini cezalandırma yoluna gitti.
 
Klibe ilişkin raporda RTÜK şu ifadelerde bulundu:
 
“Klipte, Shakira bir yatağın içerisinde ellerini sık sık bacaklarının arasına götürmekte, iki kadın sanatçı aynı yatağın içerisinde, vücutlarının yarısı açık biçimde, son derece açık saçık giysilerle ve ritmik hareketlerle kıvrılmaktadır. Shakira ve Rihanna sırtını-kalçasını duvara sürterek olumsuz görüntüler veriyor.”
 
Eşcinsellik Değil, Homofobi Zararlıdır!
“İncelenen klibin çocuk ve gençlerin ekran başında olduğu saatlerde yayınlandığı (defalarca ekrana geldi) ve olumsuz unsur içerdiği, yine bu izleyici kitlelerin fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimine zarar verecek türde olduğu, eşcinselliği çağrıştıran ve yanlış mesaj içeren unsurları barındırdığı düşünülmüştür.”
 
Shakira’nın ülkesi Kolombiya’da da Bogota meclis üyesi Marco Fidel Ramirez, klibin “çocukların ahlakî bütünlüğüne zarar verdiği” gerekçesiyle yasaklanması çağrısında bulundu. Ramirez, diğer şarkıcıların kliplerinin sansürlenmesi hakkında ne düşündüğü sorulduğunda ise Shakira’nın durumunun farklı olduğunu, Kolombiya’da pek çok çocuğun şarkıcıyı örnek aldığını söyledi. 

Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: medya
İstihdam