06/07/2008 | Yazar: Kaos GL

Observer Music Monthly, İngiliz şarkıcı Rufus Wainwright’tan gay ikonlarını yazmasını istedi. Rufus da birinci sıraya Judy’i yerleştirdi. Geçtiğimiz Şubat ayında Judy Garland’ın 1961 tarihli efsanevi Carnegie Hall konserini birebir sahneye taşıdığı projesiyle çok konuşulan Rufus’un bir numarası bizleri şaşırtmadı. İşte Rufus’un ‘ilk on’u…

Rufus’un gay ikonları Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Observer Music Monthly, İngiliz şarkıcı Rufus Wainwright’tan gay ikonlarını yazmasını istedi. Rufus da birinci sıraya Judy’i yerleştirdi. Geçtiğimiz Şubat ayında Judy Garland’ın 1961 tarihli efsanevi Carnegie Hall konserini birebir sahneye taşıdığı projesiyle çok konuşulan Rufus’un bir numarası bizleri şaşırtmadı. İşte Rufus’un ‘ilk on’u…

KAOS GL - 12/12/2007

Çeviri: Erdal Matur



1. Judy Garland

Judy aslında bir ‘gay ikonu’ sayılmaz. Bundan çok daha fazlasıdır o. Eşcinseller için bir deniz feneridir Judy, bir azizedir. Elli yıla yaklaşan yaşamında karanlığa doğru yürüdü. İster ‘Oz Büyücüsü’ olsun, ister ‘Judy At The Carnegie’ albümü, bunlar eşcinseller için mihenk taşıdır. Eşcinsel dinleyiciyle Judy arasında bir tür duygu alışverişi vardır hep. Ve elbette alkol ve uyuşturucu hikayesi vardır ki, bunlar öyle ya da böyle gayet ‘gay şeyler’dir. Bu hikayeyi cazip kılan bir ‘gay büyüsü’ var; çünkü eşcinseller bu kültürü iyi biliyor. Hayatına giren çoğu erkeğin (babası ve çocuklarının babası dahil) eşcinsel olması eşcinsellerle olan bağının güçlülüğünü göstermeye yeter!

2. Stevie Nicks

Entelektüel eşcinsellerin aklından çıkmayacak bir isim Stevie. Ulaşılması zor olana bir eşiktir, bir geçittir. O, dikkate değer eşcinselleri önemsiz olanlardan ayıklamaya yarar.

3. Dusty Springfield

Büyük bir sanatsal yetenekle kutsanmış Dusty, aynı ölçüde lezbiyen yanının görülmesine izin vermemiştir. Çünkü bu konuda açık değildi ve lezbiyenliğini özel yaşamayı seçti. Bu yolu seçmek ondan bir şey eksiltmedi. Sonunda yakalandığı kanser ona ‘ ikonik bir bedel gerek ikonik bir yaşam için’ dedirtti.

4. Madonna

Karanlık bir şeyler var burada: Kendi çıkarı için her şeyi harap eder Madonna. Londra’da şovunu görmeye gittiğimde şakadan hiç anlamayan ve çok soğuk birini gördüm sadece. Megalomani konusunda Joan Crawford’ı geçer. Bunlar da onu bir tür karanlık ‘gay ikonu’ yapar.

5. Kylie Minogue

Kylie’ı seviyorum, O tam bir karşı-Madonna. Kendini bilmek güzel bir şey ve Kylie kendini gerçekten biliyor. Bir şeyleri ispatlamak uğruna entelektüelmiş gibi olmaya uğraşmaz, olduğu gibi görünür. O eğlenmek için ‘gay stenosu’dur (1).



6. Morrissey

Kendisi gey ya da değil; o gey Elvis’tir. Çağımızın en büyük şovmenlerinden biridir. Şakalaşmak, dans etmek, sahnelemek gibi becerileri birleştirmiş biridir. Cesurdur. Her şeyi kendinde toplamayı başarmıştır; Dean Martin ya da Prince gibi.

7. Barbra Streisand

Barbra!!! Ona vermek zorundasınız. Lanet olası istediği her şeyi elde eder ve böylesine bir konumda bile çılgınlığını sürdürmeye devam edebilir. Derin bir saygı duyuyorum ona karşı. Madonna kadar uğursuz değil; biraz umut veriyor.

8. Pink

Pink aşırı muhafazakar pop dünyasının merkezinin biraz soludur. Solu değildir ama solunu bulmak için Britney Spears’tan daha iyi bir kanaldır. Bilirsiniz, Pink için ‘geçiş uyuşturucusu’ derim.

9. Prince

Prince’ten ‘gay ikonu’ olarak bahsetmek biraz tuhaf ama alkışlamak zorunda olduğumuz şey, siyahi bir adamın Amerikan müzik endüstrisinde androjenlikle bu kadar oynayabilmesidir. Justin Timberlake bunu yapamazdı. Prince, denizci kıyafetleri giymiş bir pop stardır.

10. Kate Bush

Her isteyen geyin ablasıdır. Kate eşcinsel dinleyicileriyle çok iyi iletişim kurar çünkü gerçek dünyadan kopuktur kendisi. Dışarıda olmanın içerde olmaktan daha iyi olduğunu hissettiren nadir sanatçılardandır.

(1) Söylenen sözleri söylendiği kadar çabuk yazmaya elverişli, kısa ve yalın işaretlerden oluşan yazı yöntemi.

Kaynak: Kaos GL dergisi, Kasım-Aralık 2007, Sayı: 35

*Konuyla ilgili videolar:

[[Rufus Wainwright: Rules & Regulations]]

Etiketler: kültür sanat
İstihdam