24/07/2019 | Yazar: Defne Işık

Türk Psikologlar Derneği LGBTİ Çalışmaları Birimi ve Türkiye Psikiyatri Derneği işbirliği ile düzenlenen “Ruh Sağlığı Çalışanları için Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Atölyeleri” 2019 yılı programı tamamlandı.

“Ruh Sağlığı Çalışanları için Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Atölyeleri” programı tamamlandı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

 

Türk Psikologlar Derneği LGBTİ Çalışmaları Birimi ve Türkiye Psikiyatri Derneği işbirliği ile düzenlenen “Ruh Sağlığı Çalışanları için Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Atölyeleri” 2019 yılı programı tamamlandı.

Programın Şubat ayı oturumundan bir kare

Türk Psikologlar Derneği ve Türkiye Psikiyatri Derneği’nin birlikte düzenlediği “Ruh Sağlığı Çalışanlarına Yönelik Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği” atölyelerinin sonuncusu 12 Mayıs Pazar günü, Ankara’da Türk Psikiyatri Derneği’nde yapıldı. Son oturum daha önce eğitime katılmış olanların da katılımına açık olarak olgu sunumları şeklinde gerçekleştirildi.

Program neleri içeriyor?

“Ruh Sağlığı Çalışanlarına Yönelik Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Atölyeleri”, 2014 yılından beri süregelen ve ruh sağlığı alanlarında çalışan insanların cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dair gerek duyduğu kuramsal arka planı, kültürel bilgileri ve yaklaşımın genel ilkelerini içeren eğitim planına sahip oturumlar bütünüdür.

2019 yılı atölyelerinde ne konuşuldu, hangi konular anlatıldı?

Ocak ayında gerçekleşen ilk oturumda cinsel kimlikle ilgili kavramlar, ideolojik arka plan, ayrımcılık ve damgalama, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine ilişkin önyargı ve stereotipler,

Şubat ayında gerçekleşen ikinci oturumda cinsel yönelim kimliği gelişim süreci, LGBTİ+ hareketi tarihi, deneyim paylaşımları,

Mart ayında gerçekleşen üçüncü oturumda trans kimlik gelişimi ve geçiş süreci, travma ve şiddet, azınlık stresi,

Nisan ayında gerçekleşen dördüncü oturumda toplumsal cinsiyet rollerine uymayan çocuklarla çalışma, LGBTİ+ ailelerinin kabul süreci ve ailelerle çalışma, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, sosyal hizmet uygulamaları ve LGBTİ+’larla psikoterapi ilkeleri konuşuldu ve deneyim paylaşımları yapıldı.

Mayıs ayında gerçekleşen son oturumda ise olgu sunumları yapılarak atölyelerde aktarılan bilgilerin pekiştirilmesi sağlandı.

Nasıl başvurabilirim?

2014’ten beri düzenlenen bu atölyelere psikiyatrist, psikolog, sosyal hizmet uzmanı gibi ruh sağlığı alanında çalışanlar ve çalışan adayları başvurabilir. Atölyelere başvuru Kaos GL'nin, Türk Psikologlar Derneği’nin ve Türkiye Psikiyatri Derneği’nin internet sayfalarından yapılıyor. Atölyeye ilgi duyan, katılmak isteyen kişiler ilgili internet sitelerinden gelecek sene programına ilişkin duyuruları takip edebilirler.

İlgili haber

“Ayrımcılığın ideolojisi aynı, bahanesi değişiyor”

“Toplumda birçok heteroseksüel, heteroseksüel olduğunu bilmiyor”

“Kimlik değişimi için ameliyat istenmesi çok politik”

”Ailenin yapması gereken çocuğu desteklemek”

 


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam