06/10/2021 | Yazar: Defne Güzel

Ruh sağlığı uzmanlarına dönük LGBTİ+ temel kavramlar etkinliğinde Alp Kemaloğlu konuştu: “Artan muhafazakârlıkla bir içe kapanma yaşasak da daha önce hiç duymadığımız kavramları duyar hale geldik.”

Ruh sağlığı uzmanlarına eğitim: İkili cinsiyet anlayışından vazgeçmek Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL’nin Eşit Haklar İçin Savunuculuğu Güçlendirme Projesi kapsamında 17 Mayıs Derneği’nin katkısıyla 17 Mayıs Derneği’nin ruh sağlığı uzman ağına dönük olarak düzenlediği Toplumsal Cinsiyet ve LGBTİ+ Temel Kavramlar etkinliği 2 Ekim tarihinde gerçekleşti.

LGBTİ+ temel kavramların güncel bir dille ele alındığı etkinliğin konuşmacısı Psikolog Alp Kemaloğlu oldu.

17 Mayıs Derneği’nin çalışmaları

Kemaloğlu, konuya ilişkin olarak öncelikle 17 Mayıs Derneği’nin çalışma alanlarını şu şekilde aktardı:

“17 Mayıs Derneği çalışma alanlarını güçlendirme, savunuculuk ve kapasite geliştirme başlıkları altında gerçekleştiriyor. Psiko-sosyal ve Hukuki Destek Programı ile Esenlik Programı, güçlendirme başlığı altında gerçekleşiyor. 17 Mayıs Derneği bu anlamda hem aktivistleri, hem LGBTİ+ toplumunu güçlendirmek için esenlik programını gerçekleştiriyor ve sosyal hizmet, hukuk, ruh sağlığı alanlarında danışmanlıklar veriyor. Dernek, savunuculuk başlığı altında yaşlılık, HIV, yerel yönetimler ve interseks çalışmaları gerçekleştirirken bir yandan da kapasite geliştirme başlığını sürdürülebilirlik için yürütüyor.”

Kavramlar: Toplumsal cinsiyet ve LGBTİ+

17 Mayıs Derneği’nin çalışma alanlarını aktarmasının ardından Kemaloğlu, toplumsal cinsiyet başlığını geleneksel anlamda tartışmaya açtı. Kadınlığa ve erkekliğe yüklenen rollerin ve sorumlulukların aslında bir sosyal beklentiler yumağı olduğunun altını çizen Kemaloğlu bu durumun güç eşitsizliği yarattığını aktardı ve LGBTİ+ kavramlarının her geçen gün güncellenmesine dair şunları kaydetti:

“Altmışlardan bu yana özgürlük hareketiyle birlikte gelen cinselliğin konuşulması seksenli yıllarda zirve yaptı. Konuya dair kavramlar doksanlarda hayatımıza entegre oldu. Artan muhafazakârlıkla bir içe kapanma yaşasak da daha önce hiç duymadığımız kavramları duyar hale geldik.”

İkili cinsiyet anlayışından vazgeçmek

Kapsayıcı bir toplumsal cinsiyet anlayışının “ikili cinsiyet anlayışından vazgeçmek ve toplumsal cinsiyet kavramının çeşitli cinsiyetler ile cinsiyet kimliklerini içerdiğini hatırlamak” üzerinden doğduğunu ekleyen Kemaloğlu, daha sonra cinsiyet kimliği, cinsiyet ifadesi ve cinsel yönelim kavramlarını tartışmaya açtı. Klasik bir LGBTİ+ tanımının yanı sıra etkinlik kapsamında panseksüel, omniseksüel, anisoseksüel, bi+, ace+, kuir, drag ve lubunca tabirleri de konuşuldu.

Ayrımcılık konusunda LGBTİ+ kimlik ve varoluşlara dönük olarak hastalık, bozukluk, travma ya da istismar vurgularının yapılmasının ve bu vurguları doğru kabul ederek sorulacak soruların da ayrımcılık barındırdığını aktaran Kemaloğlu, “Toplumsal boyutta bu kavramlara dönük sorular sormak ayrımcılık barındırıyor ve verilen cevaba dönük bir hamle yapılacak hissi yaratıyor. Bu sorular bir niyet barındırıyor. Bilim adı altında da bu soruların sorulduğunu görebiliyoruz” dedi.

Alp Kemaloğlu’nun sunumunun ardından soru-cevap bölümüne geçildi ve etkinlik sonlandı.

*Bu etkinlik, Kaos GL'nin düzenlediği 17 Mayıs Derneği'nin ise katkı sunduğu Avrupa Birliği'nin desteklediği Eşit Haklar için Savunuculuğu Güçlendirme Projesi kapsamında yapılmaktadır. Bu durum, etkinlik içeriğinin ve etkinlikte konuşulanların AB'nin resmi görüşünü yansıttığı anlamına gelmemektedir.


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam