24/02/2010 | Yazar: Kaos GL

Homofobi Karşıtı Ruh Sağlığı Girişiminin düzenlediği “Eşcinsel Bireylerle Terapötik İlişki Atölyesi”nin ikincisi 21  Şubat Pazar günü  Psikiyatr 

Ruh Sağlığı Uzmanlarından Homofobi Karşıtı Atölye Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Homofobi Karşıtı Ruh Sağlığı Girişiminin düzenlediği “Eşcinsel Bireylerle Terapötik İlişki Atölyesi”nin ikincisi 21  Şubat Pazar günü  Psikiyatr  Dr. Seven Kaptan, Psikolog İzlem Aybastı, Psikolog Mahmut Şefik Nil ve 12 ruh sağlığı uzmanının katılımıyla Nil Psikoterapi Merkezi’nde yapıldı.  

Cinsel kimlik ve cinsel yönelim sürecini kabullenme sistemlerinin anlatıldığı oturum Psikiyatr Dr. Seven Kaptan’ın cinsellikle ilgili kavramları anlatması ile başladı. Psikiyatr Kaptan,  biyolojik cinsiyet, cinsel yönelim, cinsel kimlik, toplumsal cinsiyet, cinsel rol ve davranışlar ekseninde feminite ve maskülenite kavramlarını açıkladı. Dr. Kaptan ayrıca Açılma (Coming Out) sürecinde gelişebilecek olan savunma düzenekleri hakkında bilgi verdi. Üç düzeyde ele alınan savunma mekanizmalarının açılma sürecindeki görünümleri konusunda atölye katılımcıları olan ruh sağlığı uzmanları da kendi deneyimleri üzerinden bilgi paylaşımında bulundular.  
 
Uzman Psikolog İzlem Aybastı’ysa toplumsal cinsiyetin toplumsal ve kültürel bir kodlama olduğunu vurgulayarak, heteroseksizmin  hiyerarşik ve haznesinde pek çok ayrımcılığı barındıran bir iktidar ilişkisi olduğunu belirtti. Psikolog Aybastı’nın, eşcinselliğin değil, homofobinin tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu vurguladığı oturumda, eşcinsellerin de aynı toplumsal değerler ekseninde yetiştikleri için homofobik olabileceğini ve bir eşcinselin kendi kimliğini kabul etmesinin homofobisinin düzeldiği anlamına gelmediğini, eşcinsel bireylerin içselleşmiş homofobileriyle başa çıkma yollarını aktardı.  
 
Psikolog Mahmut Şefik Nil ise “Eşcinsel Kimliğin Şekillenmesi” üzerine araştırmalar yapmış olan Vivien Cass modeline dayalı olarak “açılma”r (Coming out)  sürecini anlattı. Açılma sürecinin toplumsal bir zeminde meşruiyet olmaksızın sadece bireysel bir kabul süreci olmadığını anlatan Psikolog Nil, bu süreçte eşcinsellerle yapılan terapilerde LGBT topluluklarla temasın ve sosyalleşmenin ruh sağlığı açısından önemini vurguladı. ‘Kimlik Karmaşası’, ‘Kimlik Karşılaştırması’, ‘Kimlik Toleransı’, ‘Kimlik Kabulü’, ‘Kimlik Gururu’ ve ‘Kimlik bütünleşmesi’ başlıkları altında aktarılan Cass Açılma modeli evreleri, her basamakta karşılaşılabilecek ruhsal dinamiklerin ve olası çözüm yollarının neler olabileceği konusunun işlendiği oturumda atölye katılımcıları da kendi deneyimleri katkıda bulundular.  
 
Atölyeye konuk olarak katılan Esmeray ise yaşadığı bireysel süreci atölye katılımcılarının soruları doğrultusunda aktardı.  
 
Homofobi Karşıtı Ruh Sağlığı Girişimi üyeleri Mart ayında yapmayı planladıkları “Örgün Eğitim Sürecinde Çocuk ve Ergenlerde Eşcinsellik” konulu üçüncü atölyelerinde bilgi paylaşımlarına devam edeceklerini söylediler. 


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam