22/03/2013 | Yazar: Umut Güner

‘Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği ile İlgili Başvuruların Ele Alınması Atölyesi’

Ruh Sağlığı ve LGBT Atölyesi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Homofobiye Karşı Ruh Sağlığı Girişimi, Sosyal Politikalar Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Çalışmaları Derneği (SPoD),  İstanbul Bilgi Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı İşbirliği ile ruh sağlığı alanında çalışan uzmanlara ve öğrencilere yönelik Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimligi ile İlgili Başvuruların Ele Alınması  başlıklı bir eğitim düzenliyor.
 
Çalışma her ayın son Pazar günü olacak şekilde toplam 5 tam gün (toplam 40 saat) şeklinde gerçekleştirilecek. Çalışmanın ilk 3 günlük programı Mart-Nisan-Mayıs aylarında gerçekleştirilecek, son iki gün olan trans bireylere yönelik çalışmalara yoğunlaşacak program ise sonbahar döneminde başlatılacak. Bu bölümün programı sonradan ilan edilecektir. Çalışma İstanbul Bilgi Üniversitesi Santralistanbul kampüsünde gerçekleştirilecektir.  Katılımcılara program sonunda katılım belgesi verilecektir. İlk 3 günlük programı aşağıda bulabilirsiniz.
 
Eğitime kimler katılabilecek? Psikiyatri uzmanları, psikiyatri asistanları, psikologlar, klinik psikoloji öğrencileri, çocuk psikiyatristleri, pedagoglar, PDR uzmanları, sosyal hizmet uzmanları, psikiyatri hemşireleri katılım için başvurabilirler.

Eğitimin sonunda yer alan 3. kısıma sadece klinik alanda çalışma deneyimi olan klinisyenler dahil edilecektir. Bu kişiler, psikiyatri asistanları, psikiyatri uzmanları, psikanalistler, psikanalist adayları, klinik psikoloji ve PDR bölümü mezunları (klinik alanda çalışan) arasından alınacaktır. Bu eğitim bölümüne katılacak klinik deneyimi uygun adaylar, tüm eğitim süreçlerinde en fazla 1 ders (bir eğitim bölümü 4 dersten oluşmaktadır) devamsızlık yapabilirler.

Katılımcı sayısı 25-30 kişi arasında olacaktır.
Başvuru için:  CV ve kısa bir niyet mektubunu yeterlidir.
Programın günlük katılım ücreti 30 TL’dir. Eğitim günü yerinde ödeme alınabilir. İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrenci, hoca ve mezunlarına ücretsizdir.
Son başvuru tarihi 25 Mart Pazartesi günüdür. Katılımcı listesi 27 Mart Çarşamba günü açıklanacaktır.
Başvuru ve sorularınız için Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği’nden gizem.baysal@spod.org.tr adresinden Gizem Baysal’a ulaşabilirsiniz.
 
Homofobiye Karşı Ruh Sağlığı Girişimi Uzmanları Hakkında:

Psikiyatri Uzmanı Dr. Seven Kaptan
2011 yılında Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde psikiyatri uzmanlık eğitimini tamamladı.  2011-2012 yılları arasında Şırnak Cizre Devlet Hastanesi’nde zorunlu hizmetini tamamladı. Prof Dr. Şahika Yüksel danışmanlığında hazırladığı uzmanlık tezinde İstanbul Tıp Fakültesi Psikonevroz- Psikoterapi birimine başvuran transseksüel bireylerin ruh sağlıkları, aile ve sosyal destek ağları ve yaşam kalitelerini inceledi; 2,5 yıl süren bu tez hazırlık döneminde transseksüel grup psikoterapilerinde gönüllü terapist olarak çalıştı. Şu an SPOD (Sosyal Politikalar, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği) bünyesinde aylık oturumlarla yürütülen transseksüel bireylere yönelik  grup psikoterapilerinde gönüllü terapist olarak çalışmaktadır. Homofobiye Karşı Ruh Sağlığı Girişimi kurucu ve eğitimcilerinden olan Seven Kaptan, çeşitli atölye çalışmaları ve söyleşilerde toplumsal ve bireysel homofobinin nedenleri, ruh sağlığı üzerindeki travmatik etkileri ve çözüm önerileri gibi konularda aktarımlarda bulundu. Üyesi olduğu CETAD (Cinsel Eğitim, Araştırma ve Tedavi Derneği)’ın 2008 yılında kurulan LİSTAG (LGBT Aileleri İstanbul Grubu) işbirliği ile organize ettiği lezbiyen, gey, biseksüel ve transseksüel bireylerin aile üyelerine yönelik bilgilendirme ve destek toplantılarında  4 yıldır co-terapist olarak çalışmaktadır.

 
Psikiyatri Uzmanı Dr. Koray Başar
Dr. Koray Başar, Hacettepe Üniversitesi’nde 2000 yılında tıp doktorluğu, 2007’de psikiyatri uzmanlığı eğitimini tamamladı. Halen Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nda öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Öğrencilik ve asistanlık yıllarında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ile ilgili yaptığı çalışmalar uzmanlık sonrasında da devam etmiş, çeşitli meslek grupları ve öğrencilere yönelik eğitim programları düzenlenmesinde görev almış ve sunum yapmıştır. Homofobiye Karşı Ruh Sağlığı Girişimi bünyesinde çalışmaya devam etmektedir. 2010 yılında Cinsel Eğitim Tedaviler ve Araştırma Derneği’nin (CETAD) verdiği cinsel terapi eğitimini tamamlamıştır. İki yıldan uzun süredir Ankara’da eşcinsel, biseksüel, trans ailelerinin yaptığı aylık toplantılara gönüllü hekim olarak katılmaktadır.

Psikolog Mahmut Şefik Nil
Mahmut Şefik Nil 1992 yılında Ankara Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun oldu. Psikodrama, Sistemik Aile Terapisi, HIV Pozitifli Hastalarla Danışmanlık, Sanat Terapisi, Homeopati alanlarında çalıştı. PODER; Kaos GL, Mor Çatı gibi kurumlarda ve  Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji öğrencileri ile psikolojik grup çalışmaları yürüttü. Yaşama Dair adlı reherlik dergisinin editörlüğünü yürüttü. 2009 yılından beri kendi kurduğu kişisel gelişim  merkezinde çalışmaktadır.

Klinik Psikolog Bilge Tunçelli
Klinik Psikolog Bilge Tunçelli 2001-2005 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesinde Psikoloji eğitimi aldı. 2005-2008 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Klinik Psikoloji yüksek lisansını tamamladı. 2009 yılından beri İstanbul Tıp Fakültesi, Psikiyatri Anabilim Dalı’nda çalışmaktadır. 2005 yılından beri üyesi olduğu CETAD (Cinsel Eğitim, Araştırma ve Tedavi Derneği)’ın eğitimlerini tamamladıktan sonra; CETAD’ın, 2008 yılında kurulan LİSTAG (LGBT Aileleri İstanbul Grubu) işbirliği ile organize ettiği lezbiyen, gey, biseksüel ve transseksüel bireylerin aile üyelerine yönelik bilgilendirme ve destek toplantılarında  3 yıldır co-terapist olarak çalışmaktadır.

    


Etiketler: insan hakları, sağlık
nefret